FARC lideri Alfonso Cano öldürüldü

Kolombiya tarafından yapılan açıklamada, FARC lideri Alfonso Cano'nun düzenlenen bir operasyon sonucu öldürüldüğü iddia edildi. Cesedin Cano'ya ait olup olmadığı kesin olarak testlerden sonra ortaya çıkacak olsa da, FARC liderinin öldürüldüğü hemen hemen kesinleşti.

Kolombiya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Cuma günü gerilla örgütü FARC'a yönelik düzenlenen askeri operasyonda örgütün lideri Alfonso Cano'nun öldürüldüğü ilan edildi.

Kolombiya Savunma Bakanı Juan Carlos Pinzon tarafından yapılan basın toplantısında, Cano'ya ait olduğu iddia edilen cesedin fotoğrafları gösterildi. Fotoğrafta cesedin yüzünün yanmış olduğu görülürken, Cano'nun sürekli taktığı gözlüklerinin ve sakalının olmadığı söyleniyor. Kolombiya ordusunun düzenlediği askeri operasyonun ABD destekli olduğu tahmin ediliyor.

Gerçek adı Guillermo León Sáenz olan 63 yaşındaki gerilla lideri, Bogota'da üniversitedeyken FARC ile tanışmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, 2006 yılında Cano ve 49 arkadaşı hakkında, "uyuşturu kaçakçılığından" yakalama kararı çıkartmış ve Cano'nun başına 5 milyon dolarlık ödül koymuştu.

Kolombiya hükümetine FARC ile mücadelede ABD'nin büyük destek verdiği biliniyor. Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) uzun yıllardır Kolombiya'nın yaklaşık yüzde 40'ını kontrol ediyor. Kesin gerilla sayısı net olarak bilinmese de, Kolombiya devletinin açıkladığı rakamlara göre bu sayı 2010 yılında 9 bin civarındaydı. 2007 yılında, bir yıl sonra öldürülecek olan FARC komutanlarından Raul Reyes, FARC'ın 18 bin gerillası olduğunu öne sürmüştü. FARC, 1964 yılında "Ulusal Cephe" önderliğinde başlayan kanlı "Şiddet" döneminde, Kolombiya Komünist Partisi'nin (PCC) silahlı kanadı olarak kurulmuş, ancak 90'lı yıllarda PCC'den kopmuştu.

(soL - Dış Haberler)