FARC-Hükümet görüşmeleri başladı, FARC Kolombiyalı tekelleri eleştirdi

Kolombiya'daki gerilla örgütü FARC ile Kolombiya hükümeti arasındaki görüşmeler Norveç'in Oslo kentinde başladı. FARC, Kolombiya'nın doğal kaynaklarını yağmalayan isimleri eleştirirken, ABD'den bağımsız bir ulusal ordu oluşturulması gerektiğini belirtti.

Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasındaki görüşmeler, Norveç'in başkenti Oslo'da başladı.

Görüşmelerin ilk gününde konuşan FARC sözcüsü Ivan Marquez, ülkesinin "süper-zenginlerini" eleştirerek, bunların Kolombiya'nın petrol, altın ve koltanına pençelerini geçirdiğini söyledi.

Gerçek adı Luciano Marin Arango olan Marquez, Kolombiya'nın Luis Carlos Sarmiento Angulo ve Alejandro Santo Domingo gibi zenginlerinin isimlerini verdikten sonra, Pacific Rubiales Energy Corp. (PRE) ve AngloGold Ashanti Ltd. (AU) şirketlerini "vampir" olarak nitelendirerek, bu şirketlerin Kolombiya'nın doğal kaynaklarını sömürdüğünün altını çizdi. Marquez, Kolombiya'nın ekonomik ve finansal yapısının dönüşümü için de çağrı yaptı.

Hükümetin 'kilit' noktaları
Görüşmelerde Kolombiya hükümetini temsil eden delegasyonun lideri Humberto De La Calle ise, barış görüşmelerinde beş noktanın kilit önemde olduğunu söyledi. Calle bu beş noktanın içerisinde kırsal kalkınma, silahlı çatışmanın son bulması ve siyasi katılımın bulunduğunu belirtti.

Görüşmeler gelecek ay Küba'nın başkenti Havana'ya taşınacak. Görüşmelerin konusu tarımsal kalkınma olacak.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasındaki görüşmelerde, Norveç ve Küba garantör devletler olarak yer alırken, Venezuela ve Şili de gözlemci olarak yer alıyor.

(soL - Dış Haberler)