Facebook ve Twitter'dan propagandada son nokta!

ABD ordusu, kullanmaya başlayacağı bir yazılımla Facebook ve Twitter gibi sitelerde sahte hesaplar açarak propaganda yapacak.

The Guardian’ın haberine göre, Kaliforniyalı bir yazılım şirketi ile anlaşan ABD ordusu merkez karargâhı (Centcom) şirketin ürettiği yazılımı kullanarak sahte hesaplar üzerinden Facebook ve Twitter’da propaganda yapacak. Geliştirilen yazılım “online kişilik yönetimi” ismi ile sunulurken, yazılımı kullanan ordu mensubu (askeri memur) 10 tane farklı kişilikte kullanıcıyı kontrol edebilecek ve onları yönetebilecek.

Centcom’un şirket ile yaptığı sözleşme sahte hesapların her birinin inandırıcı bir özgeçmişe ve bunu destekleyen detaylara sahip olmasını şart koşuyor. Yazılımın eş zamanlı olarak en az 50 ordu mensubu tarafından kullanılması sayesinde yaklaşık 500 sahte hesabın propaganda yapması amaçlanıyor.

Centcom sözcüsü Binbaşı Bill Speaks’in “Ordu mensupları gelişmiş ve çok yönlü istihbarat yöntemlerine sahip düşman tarafından fark edilme korkusu olmadan kullanacaklar” dediği yazılım dünya çapında kullanılabilecek. Speaks yazılımın gizli blog faaliyetleri yapacağını söyledi ve “Yabancı dildeki siteler dahil olmak üzere Centcom’un yönettiği ABD dışı propaganda aracı olacak” dedi.

İngilizce sitelerde zaten varız!
İnternet üzerinden bilgi akışına müdahale edecek olan yazılım ile yapılacak olan girişimlerin İngilizce olmayacağını söyleyen Speaks, İngilizce temelli sosyal paylaşım sitelerinde Centcom’un hali hazırda müdahil olduğunu belirtti. Speaks yazılımın sayesinde içlerinde Arapça, Farsça, Urduca ve Afganca’nın da olduğu birçok dilde sahte kullanıcıların faaliyet göstereceğini söyledi.

Geliştirilen yazılım sayesinde ABD personeli ortaya çıkan bir durum üzerine yüzlerce Facebook, Twitter, chat odası mesajlaşması ve blog girdisini derhal oluşturabilecek. Yazılım her “kontrolör” için ABD içinde bulunan bir sanal sunucuya kurulacak ve ABD ordusunun belirlediği başka ülkelere de kurulabilecek. Yurtdışına kurulacak sunucular ile internet trafiği yazılım tarafından karıştırılacak ve bu sayede sahte kullanıcıların ABD tarafından yönetilip yönetilmediği anlaşılamayacak.

Irak ve Afganistan içinde benzeri kullanıldı
Centcom’un kullanmaya başlayacağı yeni yazılımın kullanılma sebebi daha önce kullanılan Ses Teminatı Operasyonu’nun (Operation Earnest Voice – OEV) yarattığı etki.

Irak’ta psikolojik silah olarak kullanılan OEV, bölgede yaşayan veya bölge ile ilgili internet ortamında paylaşımlar yapan El–Kaide yanlıları ve ABD karşıtlarına karşı kullanılmıştı. OEV’nin amacı Irak’ta direnişi kırmak amacıyla ABD güdümünde propaganda yapılmasını sağlamak ve ABD karşıtlarını psikolojik olarak çöküntüye uğratmaktı.

(soL – Dış Haberler)