Facebook devrimcisi kim çıktı?

Suriye'deki muhalif hareketin 130 bin üyesiyle en büyük Facebook grubunun yöneticisi, Müslüman Kardeşler'in İsveç yöneticisi çıktı. Fidayeddin Tarif es Seyid İsa, kendini başka türlü göstermeye çalışsa da tam bir islamcı gerici.

Özellikle İran’daki isyanlar sırasında gündeme oturan Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar, son dönemde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki hareketlenmelerde de çok kullanıldı.

Suriye de farklı değil. Ülkede en fazla üyesi ve etkinliği olan Facebook grubu, “Suriye Devrimi 2011” adlı grup. Sayfanın 130 binden fazla üyesi var. Muhalif harekete en fazla haber, propaganda materyali, video ve benzerini sağlayan kaynak bu sayfa.

Sayfanın kim tarafından hazırlandığı konusunda çeşitli spekülasyonlar vardı, ancak kesin bir kanıt yoktu. Geçtiğimiz Cumartesi günü ilginç bir gelişme sonucunda sayfanın kurucusu ve yöneticisi olan kişi ortaya çıktı.

Sinirlenip kendine hâkim olamayınca...
Cumartesi günü öğleden sonra Suriye Devrimi 2011 Facebook sayfasında teknik bir sıkıntı göze çarpıyordu. Üye sayısı 138 binden birkaç yüze düşmüş, sayfadaki içeriğin çoğu ise silinmişti.

Bu arızadan kısa süre sonra gruba bir video yüklendi. Videoda sitenin yöneticisi olan ve çok sinirli olduğu görülen kişi Facebook sayfasını hack’lediklerini iddia ettiği kişilere ateş püskürüyordu.

15 dakika içinde Facebook duruma müdahale etti. Sayfanın içeriği tekrar yüklendi, üyeler geri alındı. Yönetici ise söz konusu videoyu apar topar kaldırdı, “Sayfada yaşanan sıkıntının kaynağı Facebook’un teknik bir arızasıdır” mesajı yüklendi.

Fakat yönetici yüzünü göstermişti bir kere... ve tanıdık biri çıktı.

İsveç’teki islamcı
Bundan yaklaşık bir ayn önce, Şam Press gazetesinde söz konusu sayfanın yöneticisiyle ilgili bir haber yapılmış, bu kişinin İsveç’teki Müslüman Kardeşler bürosu yöneticisi Fidayeddin Tarif es Seyid İsa olduğu iddia edilmişti.

Bu iddia doğru çıktı. Videoda görülen kişi Fidayeddin idi.

22 Mart’ta çıkan habere göre bir grup Suriyeli bilgisayar uzmanı genç, Suriye Devrimi 2011 sayfasının teknik bilgilerine ulaşarak sahibinin kimliğini öğrenmişlerdi. Bu kişi, Fidayeddin Tarif es Seyid İsa, İsveç’te yaşayan 26 yaşında bir Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticisiydi.

Kimliğini gizlemeye uğraşıyor
Kişisel sayfasından alınan fotoğraflarında Fidayeddin, Mısırlı Müslüman Kardeşler yöneticileriyle birlikte görünüyordu. Bazı fotoğraflarda elinde İhvan’ın sembollerini tutuyordu.

Fakat sonradan BBC’ye röportaj verip kimliğini açığa çıkardığında, kişisel internet sitesindeki bu fotoğrafları da kaldırdı Fidayeddin. Facebook grubunun sayfasında ateş püskürdüğü videosunda da sakallarını kısaltmış, daha “sıradan” bir görüntü vermeye çalışmıştı.

Barada TV denilen kanal da bir başka önemli hikâye anlatıyor. Bu hikâyeyi ve ABD'nin Suriye'yi nasıl karıştırdığının haberini okumak için tıklayınız.

Fakat 5 Şubat’ta Barada TV’ye verdiği röportajda çok ılımlı ve ortayolcu bir konuşma yaparken ağzından “cemaatimiz” sözünü kaçırınca, tüm Arap basını Fidayeddin’in İhvan’la ilişkisini teyit etti – bu ifade, tüm Arap coğrafyasında Müslüman Kardeşler’in kendilerini ifade ederken kullandıkları terim olarak tanınıyor.

Alevi düşmanlığı had safhada
Zaten Fidayeddin, kimliğini daha fazla gizleme gereğini, Facebook grubu çok tutunca hissetmeye başlamış. Grubun ilk zamanlarında Fidayeddin’in yönetici sıfatıyla kullandığı aşırı islamcı dil, bazı okurlarca “Sevgili yönetici: Dini dilin kullanımını büyük oranda azaltmanızı ümit ederim, böylece tüm yelpazeden insanların ilgisini çekebiliriz” benzeri mesajların atılmasına yol açıyordu.

Öyle ki, Fidayeddin’in gruba yüklediği videolardan birinde Mısırlı imam Fadıl Süleyman’ın bir konuşması görülüyor, konuşmada imam, Suriyeli Aleviler’e “Ya bize katılın, ya da mahşere kadar bunun bedelini çok ağır ödersiniz” diye seslendiyordu.

Suriyeli yöneticiler de muhalif güçlerin dinsel ayrımcılığı körükleyen bir siyaset yürüttüklerini, mezhep çatışmalarını körüklediklerini sürekli tekrar ediyorlar.

(soL - Dış Haberler)

Fidayeddin'in fotoğraflarından bazıları: