Eski İsrail istihbarat şefi: 'Suriye'de değişim bize yarayacak'

Eski İsrail istihbarat şefi Amos Yadlin, Suriye'de yaşanacak değişimin İsrail'in çıkarına olacağını söyledi.

Tel Aviv Üniversitesi'nde bir seminerde konuşan Yadlin, Suriye'de yaşanacak değişimin İsrail'e stratejik faydalar sağlayacağını belirterek, "Yıllarca savunma ve siyaset alanındaki yetkililer İsrail'in Suriye'yle bir barış anlaşmasına varmasını tavsiye etti, bu çok pahalıya mal olsa dahi. Gerekçe olarak Suriye'yi radikal Suriye-İran ekseninden çıkarmak gösteriliyordu" dedi.

Şimdi bunun, kendilerinin hiçbir bedel ödemesine gerek kalmadan, doğallıkla gerçekleşebileceğine işaret eden Yadlin, "Son zamanda yaşanan olaylara rağmen Suriye'yle barış gereklidir, fakat süreç [bizim için) olumludur" dedi.

Suriye ekonomisini de zor günler beklediğine işaret eden Yadlin, ülkenin buradan çıkış olarak İran'dan 3-5 milyar dolarlık bir çeke sarılabileceğini söyledi.

Yadlin, Arap Baharı'nın İran'a sıçraması ümidini de dile getirerek, "Arap Baharı İsrail'de kaygı sebebidir ve biz bunun yarattığı umudun yanında getirdiği riskleri de göze alıyoruz. Eğer devrim Tahran'a da uğrarsa, İsrail'i iki alternatiften birini -pratikte nükleer güç olan bir İran, ya da bunu önlemek- seçme ikileminden kurtarır" dedi.

(soL - Dış Haberler)