Esad yönetimi BM'nin tek taraflı ateşkes teklifini reddetti

Birleşmiş Milletler'in (BM), Esad yönetimine yapmış olduğu tek taraflı ateşkes çağrısı yönetim tarafından kabul görmedi.

Birleşmiş Milletler'in (BM), Esad yönetimine yapmış olduğu tek taraflı ateşkes çağrısı yönetim tarafından kabul görmedi. Konuyla ilgili açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi’den geldi.

SANA'nın haberine göre BM genel sekreterinin görüşmelerde "tek taraflı olarak ateşkesin uygulanması" talebinde bulunduğunu ifade eden Makdisi Suriye heyetinin aynı görüşmede BM genel sekreterine “Suriye Arap Cumhuriyeti daha önce bu öneriyi iki defa fiili olarak uyguladı. İlkinde Mustafa el-Dabi başkanlığındaki Arap gözlemciler heyetinin Suriye'de görev yaptıkları sırada, ikincisinde de Kofi Annan’ın altı maddelik planı çerçevesinde ve BM gözlemciler heyetinin görevi sırasında 12 Nisan’da uygulandı. İki defasında da silahı terör grupları Suriye hükümetinin tek taraflı ateşkesi uygulamasını fırsat kullanıp bir kısım bölgelerde silahlı varlıklarını pekiştirdiler. Böylece silahlı terör gruplarının ateşkese ihlal olarak gerçekleştirdikleri şiddet eylemleriyle asker ve sivil vatandaşların saflarında can kaybı ikiye katlandı..” cevabını verdiğine dikkat çekti.

Suriye heyetinin aynı görüşmede BM genel sekreterine "Suriye'deki silahlı grupları barındıran, eğiten, finanse eden ve silahlandıran Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelere bu gibi desteğe son vermeleri için kendisinin özel temsilcisini gönderme önerisinde" bulunduğunu ifade eden Makdisi "silahlı terör gruplarına etkileri olması itibarıyla söz konusu ülkelerin de ateşkese bağlılık göstermelerinin" istendiğini ekledi.

Ban Ki Mun, geçtiğimiz günlerde Paris'te katıldığı bir toplantıda, Suriye Hükümeti'ni tek taraflı ateşkes ilan etmeye çağırmış, bu sayede muhalif güçlerin buna uyacağını iddia etmişti.