Esad: ‘Yoldaş Chavez’in vefatı dünyanın bütün hür insanları için büyük bir kayıp’

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Venezuela’nın efsanevi Başkanı Chavez’in hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yayımladı.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’in ölümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nicolas Maduro ve kardeş Venezuela halkına taziye mektubu gönderdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, “Kardeş, dost ve yoldaş Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’in vefatı, kardeş Venezuela halkı ve dünyanın bütün hür insanları için olduğu kadar şahsen benim ve Suriye halkı açısından büyük bir kayıptır..” dedi.

“Bağımsızlığın ve onurun sembolü oldu”
“Ülkesinin egemenliğini koruyan, ABD ve destekleyicilerinin bağımsız devletleri ve halklarını hegemonyaları altına alma planları karşısında efsanevi bir mücadeleyi somutlaştıran bir liderin aramızdan ayrıldığını” belirten Esad mektubunda, Chavez’in Venezuela’nın bağımsızlığını garantilemeyi başardığını, içişlerine yönelik müdahaleleri engellediğini, halkların özgürlüğünü ve kalkınmalarını desteklediğini vurguladı. Esad, Chavez’in Latin Amerika’nın portresinin değiştirilmesine katkı sağladığını, bağımsızlık ve onurunun sembolü haline geldiğini ifade etti.

“Bu görkemli insan halkının saflarından yola çıktı ve her daim bu saflarda kalmaya ısrar etti” denilen mektupta, Chavez’in, Venezuela halkının çıkar ve haklarıyla birlikte ortak mücadelesini, ülkesini idare etme ve kalkındırmada temel ilkeler olarak aldığı” ifade edildi.

“Her daim Suriye’nin yanında oldu”
Suriye lideri ayrıca, “Suriye halkı ve ben politik, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki ilişkilerde kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin kayda değer gelişiminden onur duymaktayız” derken, büyük liderin Suriye’ye dönük savaşta her daim Suriye’yi savunduğunu ve bu savaş hakkındaki gerçekleri Latin Amerika ve dünya kamuoyuna anlatmaya çalıştığını kaydetti.

“Tarihimizde bir örnek olarak kalacak”
Esad son olarak şunları söyledi:

Bu eşsiz liderin anısı her zaman vicdanımızda ve tarihimizde bir örnek olarak kalacaktır. Gerçekleştirdiği başarıların onuru büyüktür. Venezuela halkının yanı sıra her daim dünyanın tüm onurlu ve hür insanlarının vicdanlarında canlı bir anı olarak var olacaktır. Anısı, mücadelesi ve başarıları da biz ve tüm dünya için bir servet olarak kalmaya devam edecektir.

(soL- Dış Haberler)