Erdoğan'a 'diyalog' çağrısı

İktidarın, Gezi Parkı projesine karşı başlayan ancak çok kısa bir sürede tüm Türkkiye'de AKP diktatörlüğüne karşı bir halk hareketine dönüşen eylemlere dönük vahşi saldırılarına uluslararası tepkiler de artarken, Erdoğan'a muhalefetle diyalog çağrıları yapıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’de yaşanan olaylarla ilgili, "Türkiye yönetiminin muhalefet ve toplum örgütleriyle diyalog kurarak iç problemlere çözüm bulacağını düşünmek istiyoruz" dedi.

Gazetecilerin bir sorusu üzerine Putin, "Bizim beklentimiz Türkiye yönetiminin hem siyasi muhalefet, hem toplum örgütleriyle biriken sorunlara çözüm bulunması için diyalog başlatmasıdır. Tartışmaların tarafların birbirini daha iyi duyduğu ve dinlediği sokaktan yapıcı ortamlara çekilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Sözcüsü Maja Kocijancic de AB'nin Türkiye'deki gelişmeleri dikkatle izlediğini kaydederken, "Şiddeti sona erdirmeye çağırıyoruz ve en iyi çözüm olan diyalogu destekliyoruz. Mevcut sorunlar diyalog yoluyla çözülmeli” ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İdaresi tarafından bugün yapılan açıklamada ise Türk makamları tarafından polisin protestoculara karşı tutumu konusunda detaylı bir araştırma yapılması istenirken, Rusya'nın Sesi radyosunun aktardığı açıklamada "Türkiye hükümete karşı gösterilere katılanlara karşı polisin tutumu ile ilgili acil ve bağımsız bir araştırma yapmalıdır. Makamların yetkinin kötüye kullanılmış olması ihtimalini mümkün görmelerini, ayrıca kanunları ve uluslararası insan hakları standartlarını çiğnemiş polis görevlilerine karşı soruşturma yapılması çağrısını selamlıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Suriye'den iki gün önce yapılan açıklamada, AKP hükümeti barışçıl gösterilere saldırmakla suçlanırken, Erdoğan istifaya çağrılmıştı. Enformasyon Bakanı Ümran El Zubi, bir gün sonra yaptığı açıklamada da Türkiye halkına karşı aşırı güç kullanmanın kesinlikle doğru olmadığını ifade ederek, barışçıl gösterilere çıkan halk kitlelerinin terörist olmadıklarını söylemiş, Erdoğan’ın halkının iradesine saygı duyması, Türkiye'den çıkıp onu kabul edebilecek Doha’ya gitmesi gerektiğini ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Gezi Parkı eylemlerine polis aşırı güç kullanarak müdahale ettiği yönündeki haberlerden dolayı kaygılı olduklarını ifade ederken, provokasyonlardan kaçınılması çağrısı yaptı.