Emperyalizmin taktiği değişmedi

ABD’nin Latin Amerika’daki sol hükümetlere karşı izlediği taktikler, yıllardır pek çok ülkede yaptıklarından farklılık göstermiyor. Bolivya, bölücü muhalefete destek veren ABD Büyükelçisi'nden ülkeden ayrılmasını istedi. Venezuela ise Chavez’e karşı suikast hazırlıklarında Vaşington’un parmağı olduğunu ortaya çıkardı.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkede bölücü muhalefeti desteklediği gerekçesiyle ABD Büyükelçisi'ni "istenmeyen adam" ilan etti. Morales, Büyükelçi Phillip Goldberg'in ülkeden ayrılması için talimat verdi.

Başkanlık Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Morales, "ABD Büyükelçisi, demokrasiye karşı komplo düzenlemekte ve Bolivya'yı bölmeye çalışmaktadır" ifadesini kullandı. Morales, ülkede süren ve bazı doğalgaz boru hatlarının zarar görmesine kadar varan şiddeti de kınadı. Dışişleri Bakanlığı'ndan Goldberg'e ülkeden ayrılması yönünde bir nota gönderileceğini de sözlerine ekleyerek, "İmparatorluktan korkmuyoruz" dedi.

Toplantıda Devlet Bakanı Juan Ramón Quintana da, ülkede, anayasal düzene karşı sıradışı bir darbe hazırlığı yürütüldüğüne dikkat çekerek, muhalif valilerin bu darbe hazırlığının arkasında olduğunu belirtti.

ABD: Büyük hata
ABD Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'daki büyükelçinin "sınırdışı" edilmesi kararına sert tepki gösterdi. Goldberg'in muhalif grupları desteklediği iddialarının asılsız olduğunu savunan Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, "Morales'in hareketi, ikili ilişkilere ciddi zarar verecek büyük bir hatadır" ifadesini kullandı. Goldberg'in Bolivya Dışişleri Bakanlığı'ndan "istenmeyen adam" ilan edildiği yönünde resmi bir mesaj aldığını doğrulayan McCormack, büyükelçinin ülkeyi 72 saat içinde terk edeceğini kaydetti. McCormack, ABD'nin tepkisiyle ilgili olarak, "henüz seçenekleri değerlendiriyoruz" demekle yetindi.

Bolivya'da üç gündür devam eden şiddetli çatışmalarda dün en az iki kişi öldü, on iki kişi de yaralandı. Çatışmaların üçüncü gününde Morales, "sabırlı davranıyoruz, ancak sabrın da bir sınırı var" dedi.

Chavez'e karşı komplo ifşa edildi
Venezuela hükümeti, ordu içinde bir darbe planına karşı yapılan soruşturma sonucu Devlet Başkanı Hugo Chavez'e yönelik ABD destekli bir suikast planını ortaya çıkardı. Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, komploda Vaşington'un parmağı olduğundan şüphe duyulmadığını belirterek, soruşturmanın tamamlanmasından sonra ABD'ye karşı uluslararası platformlarda harekete geçileceğini söyledi.

Önceki gün Venezuela'daki devlete ait televizyon kanalında, emekli üst düzey askerlerin bir darbe planını tartıştığı görüntülerine yer verilmiş, görüntülerin ardından Chavez derhal konuyla ilgili soruşturma başlatılması talimatını vermişti. Chavez, planın devlet başkanını ve Venezuela demokrasini hedef aldığını ancak orduya güvendiğini belirterek, "darbe yapsalar bile, onlara karşı daha yıkıcı bir devrimci darbe yapacağız" dedi.

11 Eylül
Latin Amerika'daki iki devrimci hükümetin ABD'nin darbe girişimlerine karşı açıklamalarının 11 Eylül gününe denk gelmesi ise, akıllara 11 Eylül 1973'te Şili'de Salvador Allende iktidarını devirmek için ABD'nin tezgahladığı ve Pinochet'nin yürüttüğü kanlı darbeyi getirdi.