El Maliki saldırıyor, ABD destekliyor

El Maliki hükümeti, Amerikan ordusu ile birlikte Sünnilere saldırıyor. Önümüzdeki bir kaç yıllık dönemde savaşın bu yöne kayacağı yorumları yapılıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Sünni Uyanış örgütünün ayaklanması sonucu geçen hafta Bağdat'ta başlayan çatışmalar giderek şiddetleniyor. El Maliki ve Amerika ordusunun çatışan Uyanış militanlarını terörist olarak nitelendirerek karşılık vermesiyle iyice arttı. Şii ağırlıklı hükümet ile hükümetin dışında bırakılan Sünniler arasındaki çatışma, Irak'ın bir kaç yıllık gündemine damgasını vuracağa benziyor.

ABD kuvvetleri ve El Maliki, Sünnilere karşı operasyonlarda birlikte hareket ederken, başlarda ABD kuvvetleri tarafından desteklenen, Şii hükümetin baskısı ile karşılaşmayacakları sözü verilen Sünniler, devam eden askeri operasyonları ile direniş saflarına geçiyorlar. Fadhil bölgesinde yaşanan ayaklanma ile Uyanış militanları 2008 baharından bu yana ilk defa, Sünni liderlere baskı uygulayan hükümete karşı hareket etti.

ABD'nin istememesine rağmen Sünni liderlerden el-Mashandini'yi tutuklayan El Maliki hükümeti, şimdiye kadar ABD ordusu ile olan ortaklığını Sünnilere karşı bozmuş görünüyor. Önceleri yalnızca Mehdi ordusuna karşı mücadele eden Irak ordusu, Baasçı olduğu iddiasıyla el-Mashadani'yi tutuklamış ve son dönemdeki eylemlerin başlamasına sebep olmuştu.

Devletin maaşlı polisliğinden, direnişe

Uyanış militanları 2007 yılında çokuluslu kuvvetlerle yaptıkları antlaşmalar gereği, Sünnilerin yoğun yaşadığı bölgelerde yerel güvenlik birimleri olarak bulunuyorlardı. ABD geçen Ekim ayından bu yana, 90 bin Uyanış üyesini aylık 300 dolar maaş bağlamıştı. Ancak Sünni Uyanış örgütüne karşı düşmanlığını saklamayan El Maliki, ABD'ye rağmen bu kuvvetleri "kansere" benzetmiş ve ortadan kaldırılmaları gerektiğini söylemişti. Irak ordusu da, El Maliki'nin talimatı ile Diyala ve Bağdat'ta Sünni liderlere karşı tutuklamalara başlamıştı.

"Artık tarafız"

ABD ise istikrarlı bir hükümet için El Maliki'yi destekliyor. ABD'li yetkililer de "artık hem Sünnilerin hem Şiilerin tarafında olamayız" derken, Obama hükümeti tarafından mezhep çatışmalarını dışında tutulmak istenen ABD ordusu El Maliki'nin ordusu ile birlikte Sünnilere karşı savaşıyor.