El Kaide : Libya'daki silahlar işimize yarıyor

El-Kaide bağlantılı terör grubunun lideri Libya'da Kaddafi karşıtı muhaliflerin ayaklanması sırasındaki kaos sırasında çok güçlü binlerce silahı ele geçirmiş olabileceklerini belirtti. Bu, Batı'nın uzun süredir korktuğu bir durumdu.

İslamik Mağrip El Kaide (İMEK) örgütü lideri Muhtar Belmuhtar, Moritanya haber ajansı ANI'ya Çarşamba günü “Arap dünyasındaki devrimlerden fayda sağlayanlardan birisiyiz” derken, “Bu tarz durumlarda [Libya'nın] silahlarından yararlanmamız doğaldır” diye ekledi.

Bu iddia BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'nın ve komşularının başıboş silahları güvence altına almasının çağrısını yapan bir karar almasından birkaç gün sonra ortaya atıldı. Amaç silahların "teröristlerin eline geçmesini" engellemek. Bu silahlar arasında 20 bin karadan havaya ateş eden füze de var. Kararda, İMEK silahları ele geçirecek potansiyel örgüt olarak özellikle belirtilmiş.

ABD adına başıboş silahların avının lideri olan bir yetkili, ABC Ajansına biriminin İMEK'in söylediklerinden haberdar olduğunu ancak silahların terörist grubun eline geçtiğini doğrulayamadıklarını belirtti, ancak bu “olasılık tabii ki ciddi bir endişe”. “El Kaide'nin uzun samandır omuz üstü fizelerin peşinde olduklarını biliyoruz.” diyen yetkili, “Bu tehdide karşı oldukça dikkatliyiz” dedi.

Ağustos ayında Trablus'un düşmesinden beri gazeteciler ve STK'lar tarafından, korumasız bir sürü silah deposu keşfedildi. Bu depolarda ağır makinalı silahlar, omuz üstünde kullanılan füzeler ve cephaneler vardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Peter Bouckaert bu problemi ilk dile getiren kişi oldu. Bouckaert bu senenin başında Libya'ya yaptığı yolculukta muazzam miktarda silah içeren ve başıboş bırakılmış silah depoları hakkında video çekti.

“Eğer isteseydim tek başına birkaç yüz füzeyi ortadan kaldırabilirdim ve insanlar kamyonetler ile buraya gelip istediklerini alabilirlerdi.” diyen HRW'nin acil durumlar direktörü Bouckaert, “Bu silah tesislerine her rastlayışımda, ilk gözüme çarpan ilk şey ortadan yok olmuş füzelerdi” dedi.

Dışişleri Bakanı yardımcısı Andrew Shapiro ABD Ajansına geçen ay, silahların terörristlerin eline geçmeden güvence altına alınması için adeta bir yarış olduğunu ve ABD'nin silah uzmanı 50 takımı Libya'ya göndermesini planladıklarını ifade etti. Bugün bir bakanlık yetkilisi bu personel sevkiyatının devam ettiğini belirtti.

Kaliforniya senatörü Barbara Boxer D. Eylül'de, “Bir teröristin omuzdan ateşlemeli bir füze ile bir araya gelmesi, en kötü kabusumuzdur” demişti. ABD'li yetkililer karadan havaya ateşlemeli bu füzeler sivil ticari havacılık açısından ölümcül bir tehlike oluşturduğunu ifade ettiler.

ABD Libya'daki aramalarını genişletiyor olabilir ancak halihazırda Libya'dan kaçak olarak getirilmiş silahlar komşu ülkerlerden dört bir yana yayılıyor. Washington Post'un bir raporuna göre Libya'nın doğusundaki Mısır'da Libya'dan getirilmiş silahlar o kadar olağan ki, karaborsadaki fiyatları yüzde ellisine kadar düşmüş. BBC ise, Libya'nın güneyinde, Nijerya'daki kuvvetlerin Libya'dan çıkan ağır silahlar ve roketlerle kuşanmış bir konvoya rastladıklarını yazdı. İMEK, kuzey Afrika bölgesinde, Libya'nın doğusunda konuşlanmış durumda.

(soL - Dış Haberler)