El Kaide Libya’da emirlik kurdu

Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana en şiddetli çatışmaların yaşadığı Libya’da El Kaide bağlantılı militanlar ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi’de emirlik kurduklarını ilan etti.

(soL - Dış Haberler) El Kaide bağlantılı Ensar el Şeria örgütü, Libya’nın ikinci büyük kenti Bingazi’nin kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurarak kentte “İslami Emirlik” kurduğunu ilan etti. Örgüt çarşamba günü kentteki büyük bir askeri üssü ele geçirmişti. Üste çok sayıda füze ve cephanelik bulunuyordu.

Bugün bölgedeki yerel radyo istasyonu Radyo Tevhid’e konuşan örgüt sözcüsü, “Bingazi artık İslami bir emirlik” dedi.

Ülkedeki hükümet yanlısı milisler ise bu açıklamayı reddetti.Mayıs ayında Bingazi’deki İslamcı militanlara karşı savaş açan ABD destekli emekli General Halife Haftar, El Arabiya’ya yaptığı açıklamada “Bingazi’nin kontrolü ulusal Libya ordusunun kontrolündedir, ordu, taktiksel kimi nedenlerle sadece belli konumlardan geri çekilmiştir. Bingazi’nin milislerin kontrolü altında olduğu iddiası yalandır” dedi.

Ensar el Şeria, 2011’de Libya’nın eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’yi deviren NATO destekli ayaklanma sırasında kurulmuştu. Örgüt, 2012’de Bingazi’deki ABD Büyükelçisi Christopher Stevens’in öldürüldüğü saldırıdan da sorumlu tutulmuştu.

Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalarda şu ana kadar başkent Trablus ve Bingazi’de 200 civarında kişi hayatını kaybetti.Yalnızca Bingazi’de yaşanan ve üssün ele geçirilmesiyle son bulan iki günlük çatışmalarda en az 75 kişi yaşamını yitirdi. Trablus havaalanının ele geçirilmesi için devam eden çatışmalarda da şu ana kadar 100’den fazla kişi öldü. Ülkedeki çatışmalar nedeniyle son 3 günde 27 bin Libyalının sınır üzerinden Tunus'a geçtiği bildirilirken, Brezilya, Yunanistan, Çin ve İspanya Libya'daki diplomatlarının ve vatandaşlarının ülkeden ayrılması için girişimlere başladı.