Ekvador devrimci anayasayı tartışıyor

Ekvador Kurucu Meclisi Başkan Yardımcısı Aminta Buenaño, yeni Ekvador anayasasının yurttaşların ve doğanın haklarını garanti altına aldığı için devrimci ve demokratik bir anayasa olduğunu söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Ekvador'da yeni anayasa çalışmaları sürüyor. Yeni anayasanın devrimci olduğunu belirten Meclis Başkan Yardımcısı Buena&ntildeo, eylülde yapılacak referandumda onaylanması halinde anayasanın öncesiyle sonrasını ayıracak bir dönüm noktası olacağını, çünkü neoliberal modelin sonunu, sosyal ve dayanışmacı bir modelin başlangıcını temsil ettiğini belirtti.

Bir Ekvador televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, meclis başkan yardımcısı "temsili bir demokrasiden, merkezinde yurttaşın yer aldığı katılımcı bir demokrasiye" geçildiğinin, yeni bir iktidarın, toplumsal ve şeffaf bir denetimin yaratıldığının altını çizdi.

Anayasanın bir diğer yeniliği doğanın haklarını da koruma altına alması. Ayrıca açıklamalara göre yeni anayasada kürtaj hakkı da kabul edilmiş durumda. Vekillerin kabul ettiği metnin son hali ise evliliğin ancak kadın ve erkek arasında yapılabileceğini söylüyor. Buena&ntildeo, muhalefetin iddialarına karşın yeni anayasanın düşünce özgürlüğünü hiçbir biçimde baskı altına almadığını belirtti.