Eco, Ebadi ve Habermas'tan emperyalizme hizmet!

Emperyalist ülkeler daha önce Libya'ya yapılan askeri müdahalenin şimdi de Suriye'ye uygulanması için çabalarını arttırdı. Olası bir müdahalenin meşruiyetini sağlamak için Umberto Eco, Şirin Ebadi ve Jürgen Habermas gibi entellektüeller de devrede.

Aralarında Umberto Eco, Şirin Ebadi ve Jürgen Habermas'ın da bulunduğu bazı entellektüeller ve devlet adamları Suriye'de olayların başlamasının birinci yıl dönümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye konusunda birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Rusya ve Çin'i Esad karşısında "uluslararası toplum"un yanında tavır almaya çağıran mektupta Suriye konusunda Birlemiş Milletler ile Arap Birliği'nin ortak temsilcisi olarak atanan Kofi Annan'a da destek verildi.

Mektupta BM Güvenlik Konseyi üyelerine birleşme ve alttaki çerçevede bir karar alması çağrısında bulunuldu:

1- Suriye otoritelerine halka karşı hukuk dışı saldırılarına derhal son verme, ordu ve güvenlik güçlerini yerleşim bölgelerinin dışına çekme, barışçıl eylemleri garanti altına alma ve saldırmama, tüm siyasi tutsakları serbest bırakma, tüm diğer aktörlerin de şiddetten vazgeçmesi çağrısında bulunulması,

2- Suriye hükümetine bağımsız ve tarafsız acil yardım dağıtımına izin vermesi, yaralıların çatışma bölgelerinden tahliyesini sağlaması konusunda baskı yapılması ve insani örgütlere ülkeye giriş izni vermesi çağrısı yapılması. Sivil hastanelere girişin ve gerekli tedavinin uluslararası hukukun gerektirdiği şekilde yapılması.

Bu masum bir çağrı mı?
Yapılan çağrı ilk bakışta masum ve barışçıl bir çağrı gibi görünüyor. Ancak bu mektupta gerçekler açık biçimde karartılmış durumda. Mektupta, ABD, Fransa, İngiltere gibi ülkeler tüm dünyaya barış ve insani yardım taşıyan güçler gibi gösteriliyor ve Rusya ile Çin ABD gibi ülkelerin barışçıl çabalarını engelliyor gibi bir izlenim oluşturulmaya çalışılıyor. ABD'nin bir ülkeye barış götürdüğü iddiası ise oldukça komik.

Mektupta, Suriye'ye Irak ve Libya gibi ülkelerden silahlı mücahitler taşındığı, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, ABD ve Fransa gibi ülkeler tarafından himaye edilen bu islamcı teröristlerin saldırıları sonucunda binlerce Suriyeli asker ve sivilin hayatını kaybetmiş olduğu, geçtiğimiz günlerde bir kez daha açığa çıktığı üzere CNN gibi uluslararası basın kuruluşlarının Suriye'ye karşı kara propaganda ürünü uyduruk haberlere imza attıkları gerçeği elbette yer almıyor.

Bu mektup yeni de değil. Aralarında yine Umberto Eco ve Salman Rüşdi gibi entellektüellerin de bulunduğu kişiler geçtiğimiz Haziran ayında "uluslararası toplum"u Suriye'ye müdahale etmeye çağırmışlardı.

(soL - Dış Haberler)