'Duvar yıkıldıktan sonra Avrupa'da savaş ihtimali arttı'

Rusya uzmanı İngiliz yazar Edward Lucas Daily Mail'e yazdığı makalede, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının Avrupa'ya iyi gelmediğini, Putin'in saldırgan politikaları ile Almanya'nın iktisadi dev olmasının önünü açarak Avrupa'yı bütünsel olarak istikrarsız bir döneme soktuğunu söyledi.

(soL – Dış Haberler) Duvar konusunda asıl sorumluluğun Almanya'da olduğunu, ama bunun maliyetinin Avrupa'ya ödetilmeye çalışıldığını ileri süren İngiliz yazar, kendi Avrupalı kibirlerinin de duvar yıkıldıktan sonra anlamsız bir yöne evrildiğini itiraf etti.

Edward Luckas, ''Evet, Soğuk Savaş korkutucuydu ama aynı zamanda da hiç kuşkusuz Avrupa için istikrar demekti'' diye yazdı.

Alman Demokratik Cumhuruiyeti'nin çözülme süreciyle paraelel açılan sınır kapılarını, 'duvarın yıkılması' olarak kutsayan batı anaakım medyası, duvardan sonra Avrupa'ya barış ve huzur geleceği beklentisini pompalamıştı. Çözülmeden 25 yıl sonra bu tip 'iç eleştiriler'in güç kazanmaya başlaması, esasında yaygınlaştırılmaya çalışılan iyimserliğin karşılıksız kaldığının da kanıtı olarak okunabilir.