Düşen Malezya uçağı ve soru işaretleri

Malezya'ya ait bir yolcu uçağının Donetsk civarında düşmesinin ardından, ABD, Rusya ve Ukrayna karşılıklı suçlamalara başladı. ABD ve Ukrayna Rusya'yı suçlarken, Rusya, uçağın düşmesinden Kiev'i sorumlu tuttu. Yolcu uçağının neden Donetsk üzerinden uçtuğu ise hala bilinmiyor.

(soL - Dış Haberler) Malezya'ya ait Boeing-777 tipi yolcu uçağı, içindeki 298 kişiyle birlikte Rusya sınırına yakın Donetsk üzerinden uçarken yere çakıldı.

Uçağın Ukrayna hava sahasından çıkıp Rusya hava sahasına girmesi beklenirken, sınırın 60 km içerisinde uçakla temas kesildi. Görgü tanıkları, uçağın kendi kendine düşmediğini, havada vurularak düşürüldüğünü iddia ettiler.

Facianın ardından, bazı internet sitelerinde, Donetsk'teki milis kuvvetleri temsilcisi ile bir Rus istihbarat subayına ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı yayımlandı. Bu kayda göre, milis komutanı, "Uçağı bizimkiler düşürdü" diyor. Ancak kaydın bazı yerlerinin kesilip biçildiği, üstelik bazı çevirilerin de yanlış olduğu savunuluyor. Örneğin milis komutanının "Bir uçak düşürdük" dediği kısmın, "Bir uçağın düştüğünü gördük" şeklinde de çevrilebileceği belirtiliyor.

Uçağın düşmesinden sonra açıklama yapan Donetsk öz-savunma birlikleri, kendilerinin elinde bu tip bir uçağı düşürebilecek askeri malzeme olmadığını, yalnızca 3-4 km menzili bulunan MANPAD'larla savaştıklarını söylediler. Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Boroday da, olayın bir Ukrayna provokasyonu olduğunu kaydetti.

Rus ordusu da, olay sırasında Ukrayna-Rusya sınırında uçan herhangi bir askeri uçaklarının bulunmadığını açıkladı.

Uçak vuruldu mu?
Uçağın havadayken vurulup vurulmadığı henüz belli değilken, Anton Geraşenko, Boeing-777'nin "Buk" isimli füzeyle vurulduğunu iddia etti. Rusya, Ukrayna ordusunun Donetsk bölgesine, karadan havaya atılan "Buk" füze bataryalarından 27 tane yerleştirdiğini hatırlattı.

Uzmanlar, 10 km'nin üzerinde uçan uçakların yalnızca S-300 veya Buk füzeleriyle hedef alınabileceğini belirtiyorlar.

Uçağın orada ne işi vardı?
Olayda şüphe çeken bir başka nokta ise, uçağın Donetsk bölgesinin üzerinde uçuyor olması. Rusya federal hava trafik birimi Rosaviatsia'dan bir kaynak, üç gün önce Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin, "terörle mücadele" kapsamında doğu Ukrayna'nın hava sahasının kapattığını söyledi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nden bir temsilci de, sivil taşıma uçaklarının Donetsk ve Lugansk'ın üzerinde uçamadığını kaydetmişti.

Putin, Kiev'i suçladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Malezya uçağının düşmesinden Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

"Eğer karada barış olsaydı, bu trajedi hiç gerçekleşmezdi" diyen Putin, Kiev yönetiminin doğu bölgelerinde yeniden operasyon başlatmaması halinde bile bu olayın yaşanmayacağını savundu.

Putin, olayın gerçekleştiği bölgedeki hükümetin bundan sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi.