Dünyadan Reyhanlı tepkileri

Reyhanlı'da onlarca yurttaşın hayatını kaybetmesine neden olan patlamanın yankıları sürüyor. Saldırı sonrası birçok ülke çeşitli açıklamalarla saldırıyı değerlendirdi.

Reyhanlı'daki saldırının ardından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Suriye'ye karşı emperyalist saldırganlığın destekçisi olan Birleşmiş Milletler, NATO ve ABD konuya ilişkin "destek" açıklamaları yaptı. Rusya ise yaptığı açıklamada, "Birisi barış konferansını bozmak istiyor ve askeri seçeneğe itmek istiyor" dedi.

ABD: İşbirliğimizi tabii ki devam ettireceğiz
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le görüşen ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tabii ki saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. Geçmiş olsun dileklerimizi Sayın Bakana ilettik" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Ergin ile terörizme karşı ilgili yasalar çerçevesinde iki ülke arasındaki işbirliğini ilerletmek için görüşmeye geldiğini söyleyen Ricciardone, "Terörizme karşı işbirliğimizi tabii ki devam ettireceğiz"dedi.

NATO: Kınıyoruz
NATO Genel Sekreteri Anders Fodh Rasmussen, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını belirtti. Rasmussen yaptığı yazılı açıklamada, "Çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırıları kınıyorum. Bu alçak eylemler sivillerin hayatına bütünüyle saygısızlığı göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından yapılan açıklamada ise sorumluların bir an önce adalet önüne çıkartılması gerektiği vurgulandı.

Rusya: Askeri seçeneğe itmek istiyor
Rusya Duma Meclisinde Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alexei Pushkov, Twitter hesabıdan yaptığı açıklamada, her zaman olduğu gibi Suriye'nin hedef gösterildiğini, askeri güçlerin devreye sokulmak istendiğini belirtti. Pushkov, "Türkiye'de terör saldırısında yine Suriye suçlandı. Her zaman olduğu gibi her şeyden sorumlu. Birisi barış konferansını bozmak istiyor ve askeri seçeneğe itmek istiyor" ifadelerini kullandı.

İran Büyükelçiliği ise yaptığı açıklamada, patlamaların "vahşi bir terör cinayeti" olduğunu belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu arayarak başsağlığı dileklerini ilettikleri belirtildi.

(soL-Dış Haberler)