Dünya silah satışlarının %78’i ABD’den

Kongre raporuna göre, ABD silah satışları 2011’de üç katına çıkarak dünyadaki silah satışının yaklaşık %78’ine ulaştı.

“Özgürlüğün ülkesi” ABD yeni bir silah satış rekoru daha kırdı. Kongre raporuna göre ABD silah ihracatı 2010 yılına göre 2011’de üç katına çıktı ve yaklaşık 66,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle ABD dünya silah ihracatındaki payını %78’e çıkarmış oldu.

El Cezire’nin haberine göre, ABD, 2009 yılında 31 milyar dolar değerinde silah satışı yaparken, ekonomik krizden dolayı bu rakam 2010’da 21,4 miyar dolarda kaldı.

En büyük müşteri Suudi Arabistan
ABD’nin en büyük müşterisi ise 33,4 milyar dolarla müttefiki Suudi Arabistan oldu. Arabistan ABD’den F-15 savaş uçakları, füzeler ve bazı malzemeler satın alıyor. Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar ile birlikte Suriyeli “muhaliflere” silah ve para yardımı yapan ve lojistik destekte bulunan ülkelerin başında geliyor.

Kanadalı eski bir diplomat Peter Dale Scott ise, daha önce yaptığı bir açıklamada Suudi Arabistan'ın ABD'nin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu belirtmiş, aradaki ilişkiyi "petrole karşılık silah" olarak ifade emişti.

ABD yine bu dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 4,4 milyar dolar ve Umman’a da 1,4 milyar dolarlık bir silah satışında bulundu. ABD ayrıca Mısır’a da yıllık 1,3 milyar dolarlık silah yardımında bulunuyor.

Körfez ülkelerinin ABD’den milyarlarca dolarlık silah alımında bulunmasının sebebi olarak İran’ın bölgesel emelleri ve nükleer programının yarattığı korkular gösteriliyor.

Ortadoğu’da kan dökülüyor, ABD’de işsizlik azalıyor

Obama yönetimi ise Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren Amerikan malı silahların satış rakamlarından oldukça memnun gözüküyor. Yönetim, yalınız Suudi Arabistan’la yapılan silah anlaşmalarının ABD ekonomisi için önemli bir uyarıcı olduğunu ve Suudilere yapılan silah satışlarının ülkede 75 bin kişilik yeni iş olanağı yarattığına dikkat çekiyor.

ABD tüm dünyada silah satış rakamlarında %78’lik bir payla birinci sırada yer alırken, en yakın takipçisi Rusya ise 4 milyar dolarla ikinci sırada bulunuyor.

(soL- Dış Haberler)