Dünya Sağlık Örgütü: Her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı kapsamlı bir çalışmaya göre dünyada her 40 saniyede bir kişi intihar ederek yaşamına son veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre dünyada her 40 saniyede bir kişi intihar ederek yaşamına son veriyor. DSÖ, çoğunlukla tabu olarak görülen intiharı "büyük bir kamu sağlığı sorunu" olarak tanımladı.

BBC'nin haberine göre 2020 itibarıyla intihar oranlarını yüzde 10 azaltmayı hedefleyen DSÖ, sadece 28 ülkenin ulusal intihar önleme stratejisine sahip olduğu uyarısında da bulundu.

İntihar konusunda dünya çapındaki son 10 yıllık araştırma ve verilerin incelendi raporda şu sonuçlara varıldı

- Her yıl 800 bin dolayında kişi kendisini öldürüyor.
- İntihar 15-29 yaşları arasındaki gençlerde en büyük ikinci ölüm nedeni
- 70 yaşın üzerindekilerde intihar oranları daha yüksek
- İntihar sonucu ölümlerin dörtte üçü düşük ve orta gelirli ülkelerde
- Daha zengin ülkelerde intihar eden erkeklerin sayısı kadınların üç katı.

DSÖ'nün çalışmasında ateşli silahlar ve zehirli kimyasallara erişimi kısıtlamanın intihar oranlarını düşürdüğü kaydediliyor. Ayrıca intihar oranlarını azaltmak için ulusal bir stratejinin uygulamaya konmasının işe yaradığı, ancak çok az sayıda ülkenin böyle bir strateji geliştirdiği vurgulanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, "Bu rapor çok uzun süredir tabu olarak görülen bir kamu sağlığı sorununa karşı harekete geçilmesi çağrısı yapıyor" dedi.

Sosyal tabu
Akıl hastalıklarının tabu olarak görüldüğü ülkelerde bu durumun insanların profesyonel yardım aramaktan caydırdığı ve böylece intihara yol açabildiği biliniyor.

DSÖ raporunda intiharların medyada ele alınış biçimi de eleştirildi ve bu noktada ünlü oyuncu Robin Williams'ın ölümüyle ilgili yayımlanan detaylar örnek verildi.

Raporda, daha önce intihar girişiminde bulunan kişilere daha fazla yardım edilmesi çağrısı da yapıldı.

DSÖ'nün Akıl Sağlığı ve Madde Bağımlığı bölümünden Dr.Alexandra Fleischmann ise "İntiharı önleme konusunda bir ülke ne durumda olursa olsun, yerel düzeyde, küçük ölçekli olsa da etkin önlemler alınabilir" yorumunu yaptı.