Dünya Barış Konseyi'nden BM'ye çağrı: Boyun eğmeyen Umut'u derhal görevine iade edin

Esad’a verdiği “Boyun Eğme” bayrağıyla gündeme gelen Umut Kuruç’un Suriye gezisinin ardından BM’deki işinden olması Dünya Barış Konseyi’nin de gündemine oturdu. Göreve son vermenin siyasi bir adım olduğunu vurgulayan Konsey, Kuruç’un derhal görevine iade edilmesini talep etti.

Dünya Barış Konseyi (WPC), geçen yıl Suriye’ye giderek Devlet Başkanı Beşar Esad’ı ziyaret ettiği için işinden olan Umut Kuruç’a sahip çıktı. Uluslararası Demokratik Kadın Federasyonu (WIDF) ve Barış Derneği üyesi olan Kuruç, 19-22 Ekim tarihlerinde bir WIDF heyetiyle birlikte Suriye’ye gitmesinin ardından Ankara’daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ndeki (BMMYK) görevinden alınmıştı.

Bunun üzerine harekete geçen Dünya Barış Konseyi, BMMYK’nın hem New York’taki hem de Ankara’daki ofisleriyle iletişime geçerek Kuruç’un keyfi bir şekilde işten atılmasını tepki gösterdi. Konsey tarafından önceki gün yapılan açıklamada, bunun açıkça siyasi bir adım olduğu belirtilerek, “Umut Kuruç, siyasi ve toplumsal faaliyetlerinden ve bölgedeki barışa ve istikrara yönelik adımlarımdan ötürü cezalandırılmaktadır” dendi.

Açıklamada, ABD, AB ve bölgedeki diğer müttefikleri Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye cihada giden binlerce yabancı savaşçıya destek vererek, Suriye’yi istikrarsızlaştırma çabalarını kınadığını belirten WPC, Umut Kuruç’un da tam da bu güdüyle hareket ettiği için cezalandırıldığını vurguladı. BMMYK’nın bir BM organı olduğunu hatırlatan ve Suriye’de devam eden çatışmalara, çalışanlarını ve BM Sistemi’ne danışman statüsümde olan WIDF gibi uluslararası örgütlerin temsilcilerini caydırarak, müdahale etme hakkının olmadığını hatırlatan Konsey, Kuruç’un derhal görevine iade edilmesini ve hakkında disiplin soruşturmasının kapatılmasını talep etti.

soL hatırlatıyor
Umut Kuruç, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Türkiye’deki Haziran direnişinin simgelerinden biri haline gelen “Boyun Eğme” sloganlı bir bayrak hediye etmesi üzerine AKP hükümetinin ver yandaş medyanın da hedefi haline gelmişti. Esad’ın Instagram hesabından ziyarete ait fotoğrafların yayımlanmasının ardından yandaş medyada Kuruç “Diktatör sevgisine tutulmuş Şer’li kadın” denilerek hedef gösterilmiş, sosyal medyada da Kuruç hakkında karalama kampanyası başlatılmıştı.