Donetsk ve Lugansk: Şartlarımız kabul edilirse Ukrayna'da kalırız

Belarus'ta devam eden barış görüşmelerinde yer alan Donetsk ve Lugansk temsilcileri, Kiev hükümetinden bögledeki askeri operasyonları sonlandırmasını isterken, özerk statülerinin kabul edilmesi halinde Ukrayna'dan ayrılmayacaklarını belirttiler.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerine yönelik Kiev hükümetinin askeri operasyonları devam ederken, Belarus'ta barış görüşmeleri başladı.

Kiev'i askeri operasyonları son erdirmeye çağıran Donetsk ve Lugansk temsilcileri, bunun parlamento seçimlerinin ve yerel seçimlerin özgürce yapılması için gerekli olduğunu kaydettiler.

Temsilciler tarafından hazırlanan barış taslağında, Kiev hükümetinden Donetsk ve Lugansk'ın statülerinin tanınması ve iki bölgedeki Rus dilinin kullanımının garanti altına alınması isteniyor. Özerk statülerinin tanınması durumunda Donetsk ve Lugansk'ın Ukrayna'dan ayrılmayacağı da önerilen planda yer alıyor.

Görüşmelerde Donetsk'i Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, Lugansk'ı ise Lugansk Halk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi Başkanı Aleksey Karyakin temsil etti. Belarus'un başkenti Minsk'teki görüşmelerde Rusya'nın, Ukrayna'nın ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (OSCE) temsilcileri de yer alıyor.