Doktorların yüzde 70'i Irak'ı terk etti

İşgalin ardından Irak'ı terk eden doktorlar 2003 öncesinde ülkede görev yapan doktor sayısının yüzde 70'ini oluşturuyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından geçen 6 yılda ülkedeki doktorların yüzde 70'i yurtdışına yerleşti. Irak'ta kalan doktorların da büyük çoğunluğu ölüm tehdidi ve kaçırılma korkusu nedeniyle çalıştıkları hastanelerde hapis hayatı yaşıyor.

IPS (Inter Pres Service) haber ajansı, Irak'ta işgal öncesinde sayısı 36 bini bulan doktorların yüzde 70'inin ülkeyi terk ederek başta Ürdün ve Suriye olmak üzere diğer Arap ülkelerine gittiğini bildirdi. IPS'nin haberine göre Irak'ta kalan doktorların birçoğu aldıkları ölüm tehditleri ve kaçırılıp işkence görme korkusu nedeniyle çalıştıkları hastanelerden dışarı çıkmıyor, 24 saatlerini hastanede geçiriyor.

Irak Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2003-2008 yılları arasında ülkede 628 sağlık personeli öldürüldü. Ancak bu sayının gerçekte çok daha fazla olduğu ve bunlara ek olarak çok sayıda doktorun da kaçırılıp işkence gördüğü belirtiliyor. İşgalin başında aileleriyle ülkeyi terk ettikten sonra geri dönen birçok doktor ise çalıştıkları hastanede kalıyor ve sadece birkaç ayda bir diğer Arap ülkelerine yerleştirdikleri ailelerini ziyaret için çalıştıkları hastanelerden dışarı çıkıyor. Özellikle uzman hekim sıkıntısı çekilen ülkede sağlık sistemi iflasın eşiğinde. Ülkede yalnızca hekim sıkıntısı değil kalifiye sağlık elemanı, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği de yaşanıyor. Hastalar ilaçlarını karaborsadan almak zorunda kalıyor.