Diktatörün yok ettiği ragbi takımı: ‘La Plata’

Ragbi takımı La Plata’nın General Videla’ya direndikleri için öldürülen ve kayıplara karışan oyuncularının öyküsü, bir kitaba konu oldu. Claudio Fava’nın Arjantin’de askeri dikta döneminde takımı hedef alan olayları anlattığı “Mar del Plata”, mafyaya da karşı bir kitap.

Aslı Kayabal/soL
Claudio Fava, “Mar del Plata” başlıklı bir kitap kaleme aldı. Sinistra Ecologia e Liberta’ (Sol Ekoloji ve Özgürlük) partisi milletvekilliğinin yanı sıra gazeteci, yazar ve senaristlik yapan Fava, bu kitabında, 1978 yılında Arjantin’deki askeri diktatörlüğe karşı çıktıkları için ortadan kaldırılan ragbi takımı La Plata’nın öyküsünü, yıllar sonra belgeler ışığında aktarıyor okuyucuya.

Gazeteci ve yazar olan babası Giuseppe Fava, 1984 ocağında Sicilya’da mafya tarafından öldürülen Fava, önceki gün Milano’da Parenti Tiyatrosunda tanıttığı kitabında, General Videla’nın emriyle 1978 yılında bütün sporcuları kayıplara karışan La Plata’nın, organize suç örgütü tekniğiyle ortadan kaldırıldığını anlattı.

Javier'in ensesine kurşun sıktılar
Arjantinli ragbi takımının ilk kurbanının, cesedine Rio della Plata’da ulaşılan Javier olduğunu, genç oyuncunun ensesine sıkılan bir kurşunla öldürüldüğünü, cesedin enkaz halindeki bir aracın içine saklandığını paylaştı. Dev bir oyuncu olan Ottilio ve o dönemde henüz 16 yaşında olan Gustavo’nun Javier’nin ardından öldürüldüklerini, diktatöre karşı koyan ve gücünün herkesi öldürmeye yetmeyeceği inancıyla şampiyonaya sonuna kadar devam eden ragbi takımından hayatta kalabilmeyi başaran tek oyuncunun kaptan Raul olduğunu dile getirdi.

“Mar del Plata”nın konu edildiği toplantıda “o yıllarda Arjantin’de neler yaşanıyordu?” sorusuna Fava, “Ülke askerlerin yönetimindeydi. Halkı tehdit ediyor, öldürüyor ve kendilerince eğleniyorlardı. Kitapta ‘kasap’ diye anılan bir karakter var. Bu kişinin görevi diktatöre karşı düzenlenen gösterilere katılan ragbi oyuncularını öldürmekti. Gözaltına alınanların işkence gördükleri merkezin adı ‘Capucha’ydı. Gözaltındakileri öldürmek üzere hücreden almaya gittikleri zaman, kara bir başlık giydiriyorlardı. Arjantin’de 1976-1983 yılları arasında 30 bin kişi kayıplara karıştı. Bu kişilerin bedenlerine ulaşılamadığı sürece, cinayetle suçlanan cunta üyeleri her tür kanıttan yoksun kaldılar.” diye cevap verdi.

Spor, diktatöre direnişin simgesi
Yaşamda kalabilen kaptan Raul için spor, askeri diktatörlüğe karşı direnişin bir simgesiydi. Bu konuda Fava, “Bir karşılaşma sırasında hakemden bir dakikalık sessiz kalınmasını isteyen kaptan Raul, General Videla’ya karşı meydan okuyor. Bu sessiz bekleyişe izleyiciler de destek verince bir dakika on dakika oluyor. Kayıp takım arkadaşlarının yerini genç oyuncular alıyor. Raul o dönemde Fransa’ya kaçmak yerine ülkesi Arjantin’de kalarak şampiyonayı noktalamaya karar veriyor. Diktatörün şiddetine karşı mücadele veren gençlerin simgesi Raul. Catania’da babamı hedef alan mafya örgütü gibi askeri yönetim. Bu yönde Catania ile Buenos Aires çok da farklı değiller” diyor. Claudio Fava’nın Arjantin’de askeri yönetim döneminde ragbi takımını hedef alan olaylar çerçevesinde kaleme aldığı “Mar del Plata”, aynı zamanda mafyaya karşı yazılan bir kitap. Fava bu konuda, “Latin Amerika’ya ilk kez otuz yıl önce, babamın mafya tarafından öldürülmesinin ardından gittim. Arjantinli ‘desaparecidos’, mafyanın canına kıydığı kurbanlardan farklı değil. Arjantin ve Sicilya’da insanlar kalleşlerin hesapları sonucu öldürülüyordu. Önemli olan gerek diktatörler gerekse mafya karşısında dik durmayı becererek karşı gelmek” dedi.

Claudio Fava
Gazeteci, yazar, senarist ve siyasetçi Claudia Fava, 15 Nisan 1957’de Catania’da dünyaya geldi. Avrupa Birliği parlamenteri, Demokratik Sol hareketin genel sekreteri olan Fava, hukuk fakültesinden mezun oldu. I Siciliani gazetesinin kurucusu olan babası Giuseppe Fava, 5 Ocak 1984’te Catania’da mafya tarafından öldürüldü. Claudio Fava 2013 seçimlerinde parlamentoda Sinistra Ecologia e Liberta’ milletvekilliği için Lombardiya bölgesinden adaylığını koydu. Mafya örgütlenmesini konu edinen çeşitli denemeler kaleme alan Fava’nın, 1996-2013 yılları arasında beş romanı yayımlandı. Fava’nın “Mar del Plata” başlıklı son romanı, bu yıl Add Yayınevi’nden çıktı.