Devlet başkansız kutlama

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 60. yıl kutlamalarına, devlet başkanının ortadan kaybolması damgasını vurdu. Batı basını ve muhalifler ise olasılıklar üzerine neredeyse bahse girecek duruma geldi.

soL (DIŞ HABERLER) KDHC'nin kuruluşunun 60. yıldönümü törenlerle kutlandı. Ancak dünya basınında törenlerle ilgili haberlerden çok devlet başkanıyla ilgili yorumlar yer aldı. Ülkenin 66 yaşındaki lideri Kim Jong İl`in bir aydır ortada görünmemesi sağlık sorunlarına dair şüpheleri artırırken, 60. yıl kutlamalarını devlet başkanı adına yönetimin ikinci adamı Kim Yong-Nam izledi.

En son 1 ay önce görülen Kim hakkında açıklama yapan Amerikalı istihbarat yetkilisi, devlet başkanına inme inmiş olabileceğini dile getirdi. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı daha sonra bu haberi doğrulamayacaklarını belirtti. Söylentilerin bir kısmı da Kim'in hastalanmasından sonra ülkeye Çinli doktorların geldiği ve ülkeyi hâlâ terk etmediği üzerine. Kim`in daha önce 50. ve 55. yıldönüm kutlamalarına katılması ve şimdi de bu kadar önemli bir tarihi kaçırması sağlığı hakkında söylentileri artırırken, BM Kuzey Kore misyonunda görevli biriyle yapılan bir konuşmada söylentilerin yalanlandığı belirtildi.

Devlet başkanının yokluğuna dair söylentilerden biri de ülke ekonomik anlamda ve uluslararası siyaset alanında sıkıntılar yaşarken Kim'in hastalığından ötürü tasfiye edilmesi oldu. Nükleer çalışmalarına yeniden başlayacağını duyuran Kuzey Kore, bu açıklamasıyla ABD`nin ve Batı ülkelerinin dikkatini yeniden üzerine çekmişti. Kimi akademisyenler de Kim'in ölmüş olabileceği üzerinden spekülasyon yaparken kimileri de bu durumun ülkedeki "kolektif liderlik" çatışmasının yansıması olduğunu dile getirdi. Merkez Komite başkanlığını yürüten Kim Yong-Nam liderliğinde yürütülen kolektif liderlikte Kim'in eniştesi olan Chang Sung-taek de bulunuyor ve gelecekte polis gücü, hukuk gibi iç güvenlik birimlerinin kendisine bağlanacağı beklentisi yaşıyor. Kim'in halefi olacak kişi için de bir vasiyet bulunmazken, askerlerin yönetimi devralacağı iddia ediliyor. İddialar arasında, Kim'in son beş yıldır bir dublör kullandığı, çoktan ölmüş olabileceği dahi var.

60 yıl kutlamaları nedeniyle gündeme gelen Kuzey Kore'nin ayrıca gıda krizine doğru sürüklendiği de yer aldı basında. Birleşmiş Milletler'in raporunda özellikle Çin`in tahıl ihracatını kısıtlamasından sonra gıda kıtlığının arttığı belirtildi. Çin ülkeden yaşanan gıda fiyatları dalgalanmasına son vermek üzere tahılda kısıtlamaya gitmişti.