Der Spiegel Suriye’de kimyasal silah denendiğini iddia etti

Der Spiegel dergisi Suriye rejiminin Halep yakınlarında kimyasal silah testi yaptığını iddia etti. Dergide ayrıca İranlı ve Kuzey Koreli bilim adamlarının da Suriye’deki kimyasal silah deneme merkezinde çalıştıkları iddia edildi.

Alman Der Spiegel dergisi Suriye konusunda kendi kaynaklarına dayanarak yayınladığı bir haberde Esad rejiminin Halep yakınlarında kimyasal silah test ettiğini iddia etti.

Dergi, Suriye rejiminin kimyasal silah demesi yaptığını iddia etti. Dergide yer alan bir habere göre, Suriye rejimi Ağustos ayında Halep’e yakın bir bölgede, kimyasal silah test etti. Testin İranlı Devrim Muhafızları'nın gözetiminde yapıldığı, kimyasal silah taşıyan bir sistemin denendiği ve çöle yerleştirilen kimyasal patlayıcıların, tank ve savaş uçaklarıyla patlatılarak denendiği de iddia edildi. Dergide yer alan bir diğer iddia ise Suriye'nin en büyük kimyasal silah deneme merkezi Safira'da İranlı ve Kuzey Koreli bilim adamlarının çalıştığı iddiası.

Suriye’ye müdahaleye zemin hazırlanmak isteniyor
Daha önce Suriye konusunda yapılan tehdit içerikli kimyasal silah açıklamaları, özellikle de ABD Devlet Başkanı Obama’nın “kırmızı çizgi” açıklaması göz önünde bulundurulduğunda Der Spiegel’in iddiasının Suriye’ye yönelik müdahaleye zemin hazırlamaya hizmet ettiği görülüyor. Öte yandan dün ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey'in Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i karargahta ziyareti sırasında yapılan görüşmede de, Dempsey’in Suriye’deki kimyasal ve biyolojik silahlardan bahsetmesi dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi’ndeki ret oylarından sonra kimyasal iddiaları gündeme getirilmişti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in askeri müdahalenin önünü açacak olan tasarıya ret oyu vermesi sonrasında Suriye’ye yönelik kimyasal silah iddiaları gündeme getirilmişti. ABD’li, İsrailli ve Avrupalı yetkililer sık sık Suriye’deki kimyasal silahlar konusunda açıklamalarda bulunmuştu. Bu sırada emperyalizmin güdümündeki basın organlarında da sık sık Suriye’deki kimyasal silahlarla ilgili provokatif haberlere yer verilerek Suriye’ye karşı girişilecek olası bir müdahale için meşruiyet zemini yaratılmaya çalışılmıştı.

Obama’nın “kırmızı çizgi”leri
ABD Devlet Başkanı Barack Obama geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Suriye’de kimyasal silah kullanımını “kırmızı çizgi” olarak ileri sürmüş ve ancak Esad yönetiminin kimyasal silaha başvurması durumunda askeri bir müdahaleyi düşüneceğini belirtmişti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, kimyasal silahların Hizbullah’ın eline geçebileceğini iddia ederek Suriye’ye operasyon hazırlıklarına başladıklarını açıklamıştı.

Emperyalizm destekli Özgür Suriye Ordusu da kimyasal silah argümanını kullanarak işi İsrail’den destek istemeye kadar vardırmıştı. Özgür Suriye Ordusu’ndan bir yetkili İsrail’de yayınlanan bir gazeteye demeç vererek İsrail ve ABD’den kimyasal silahları ele geçirme konusunda yardım istemişti.

Ağustos ayı sonlarında ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanması halinde, bunun uluslararası camianın askeri müdahale yapması için meşru bir neden olacağını söylemişti.

Saddam’ın 9 yıldır bulunamayan kimyasal silahları
Irak işgal edilmeden önce de bu ülkede kimyasal silahlar bulunduğu yalanı emperyalist devletlerin temsilcileri ve Batı basını tarafından sıklıkla dile getirilmişti. Irak’ın işgali “Saddam Hüseyin’in elinde kimyasal silahlar bulunduğu” yalanı ile meşru gösterilmeye çalışılmış ama işgalin üzerinden 9 yıla yakın zaman geçmesine karşın Irak’ta herhangi bir kimyasal silaha ulaşılmamıştı.

(soL - Dış Haberler)