Dempsey: Obama'ya kara harekatı önereceğim

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, “Eğer IŞİD terör örgütüyle mücadelede strateji başarısız olursa Başkan'a ABD kara kuvvetlerinin kullanılmasını içeren tavsiyede bulunabilirim” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile birlikte Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde ABD'nin IŞİD stratejisiyle ilgili oturuma katıldı. Hagel ve Dempsey, oturumda Washington’ın IŞİD politikalarına yönelik senatörlerin sorularını yanıtladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede genişletilmiş hava saldırısı stratejisinin başarısızlığa uğraması halinde ABD’nin Irak’ta kara birliklerini konuşlandırmasını ABD Başkanı Barack Obama’ya önerebileceğini söyledi.

AA’nın aktardığı habere göre, Irak’ta şu anda bulunan ABD askerlerinin doğrudan muharip rol üstlenmediğini söyleyen Dempsey, Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge’nin Musul’u geri almayı planlaması halinde, ABD askerlerinin Irak güçlerine eşlik etmesi veya yakın muharebeye dair tavsiyede bulunabilmesini isteyeceğini kaydetti.

“ABD Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmaya hazır”
Dempsey, ABD ordusunun IŞİD’i tek başına yenilgiye uğratamayacağını, bu mücadelede Arap ve Müslüman ülkelerin katkısının kritik önem taşıyacağını dile getirdi. ABD’nin Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmaya hazır olduğunu ifade eden Dempsey, bunun "birden bire ve şiddetli" değil, "zamana yayılan" bir temelde olacağını vurguladı.

5 bin muhalife eğitim planı
IŞİD’e karşı mücadelenin kolay ve kısa olmayacağını dile getiren Hagel, “El-Kaide ile olduğu gibi IŞİD ile de savaştayız” dedi. Hagel, bir yılda 5 bin Suriyeli muhalifin eğitilmesinin planlandığına işaret ederek, “Ancak 5 bin bir başlangıç. Bu sayı, durumu tersine çevirmek için yeterli değil, bunun farkındayız” açıklamasında bulundu.

Toplantı protesto edildi
Sivil toplum kuruluşu Code Pink üyeleri ise oturumu protesto etti. Hagel ve Dempsey’in salonu gelişiyle “Savaşa hayır” sloganları atan üyeler, her iki yetkilinin konuşmaları sırasında ayağa kalkarak protestolarını çeşitli sloganlarla sürdürdü. PressTV’de yer alan habere göre “Bizi savaşa sürüklemeyin” diyerek toplantıyı bölen eylemciler “Daha fazla savaş daha fazla aşırılık”, “Obama’nın savaşının desteklemeyin”, “IŞİD+ABD =daha fazla terör” yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler daha sonra polis zoruyla salondan çıkarıldı.