'Demokrasi kahramanı' gerici Sünni krallıklara toz kondurmuyor

Tunus'taki "demokrasi devrimi"nin ayaklanmalara hiç karışmayıp, seçimlerle tepesine oturan lideri En Nahda kurucusu Raşid Gannuşi, Körfez'deki gerici Sünni monarşilere de "bahar" geleceği şeklindeki sözleri ortaya çıkınca apar topar bunları yalanladı, monarşilere övgüler düzdü.

Tunus'ta en güçlü hareket konumuna gelen islamcı En Nahda partisinin lideri Raşid Gannuşi, geçtiğimiz günlerde Washington'a giderek Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nde bir konuşma yaptı.

Enstitü, Gannuşi'nin bu konuşmasında çok sayıda Sünni krallıklarda isyan ve hareketlenmeler ortaya çıkacağını, 2012’de körfez monarşilerinin sonunun geleceğini söylediğini iddia etti. Gannuşi ise derhal iddiaları yalanlayarak “sözlerim çarpıtıldı” dedi.

Bir Arap televizyonuna telefonla bağlanan Gannuşi, “İddiaların tümünü reddediyorum” dedi. Gannuşi, bu ifadelerin Tunus’un ABD ile, diğer Batılı güçlerle, Arap devletleriyle ve özellikle Körfez yönetimleriyle arasını bozmak için kullanıldığını savundu.

Gannuşi, prensip olarak diğer devletlerin içişlerine karışmayı uygun bulmadıklarını belirtti ve “biz Suudi Arabistan için yalnızca iyi şeyler diliyoruz” diye vurguladı.

Kendisinin Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü tarafından düzenlenen bir panele katıldığını ve burada kullandığı ifadelerin yayınlanmayacağına dair anlaştıklarını belirten Gannuşi, “Sözlerim yayınlandığı zaman, bu konuda şikayetçi olduk ve özür dilediler. Ancak şimdi de sözlerimi çarpıtıyorlar. Bu tamamen uluslararası ilişkileri bozmak için yapılıyor” dedi.

“Aramızı bozamazsınız”
İddialara göre, Gannuşi, Tunus anayasasına İsrail’le ilişkilerin düzeltilmesini engelleyecek bir madde ekleneceğini de söylemişti.

Tunus anayasasına İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi engelleyecek bir madde eklenmesi ile ilgili iddialara ilişkin olarak da anayasa maddelerinin devletlerarası ilişkileri düzenlemek üzerine hazırlanmadığını, böylesi bir maddenin anayasada yeri olmayacağını söyledi.

Kendisi ile ilgili ifadelerinin birer karalama olduğunu savunan Gannuşi, Siyonist partileri böyle “uydurma ifadeler üretmekle” suçladı. Gannuşi, siyonistlerin İslam devletlerinin diğer ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu görmekten haz etmediğini söyledi.

Gannuşi böylelikle, batı ülkeleriyle ve Körfez’deki işbirlikçileriyle iyi geçinmek niyetinde olduğunun, bunu İsrail gibi ülkelerin bozmasına izin vermeyeceğinin mesajını verdi.

Gannuşi kimdir?
Tunus “devriminin” öne çıkan ismi Raşid Gannuşi, İhvan üyesi olup Müslüman Kardeşler ile yakınlığıyla bilinen İslamcı Nahda Partisi’nin lideri. Gannuşi'nin "Düşünebildiğim en iyi model Türkiye`de AKP`nin benimsediği model" şeklindeki ifadeleri basında geniş yer bulmuştu. Gannuşi, AKP’nin de kendi düşüncelerinden etkilendiğini söylemişti.

Ekim ayında Tunus'ta yapılan seçimler sonucunda Gannuşi’nin lideri olduğu İslamcı Nahda partisi, oyların yüzde 41'ini alarak 217 koltuklu mecliste 89 koltuk sahibi olmuştu.

(soL - Dış Haberler)