Davutoğlu Kerkük’e gitti, Irak Dışişleri ziyareti kınadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mesud Barzani’yle görüşmek üzere gittiği Erbil’den Kerkük’e geçti. Kerkük’ün statüsüyle ilgili Irak yönetimi ve Kürtler arasındaki ihtilaf sürerken gerçekleşen ziyaret, Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından kınandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün başladığı Kuzey Irak ziyaretine bugün de devam ediyor. Dün Erbil’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yle görüşen Davutoğlu, ziyaretinin ikinci gününde sürpriz bir şekilde Kerkük’e geçti.

Davutoğlu bugün Twitter hesabından “75 yıl sonra Kerkük’e gelen ilk Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olmanın gururunu yaşıyorum” diye yazdı.

“Kerkük’ün yapılanması için bütün imkanları seferber etmeye hazırız”
Kuzey Irak petrolünün önemli bir kısmına sahip olan Kerkük vilayetinin statüsü konusunda Irak yönetimi ile Kürtler arasındaki ihtilaf yıllardır devam ediyor. Ayrıca merkezi Irak yönetimi ile Barzani arasında petrol gelirlerinin paylaşılması konusundaki gerginlik de, Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesinden bu yana görülen en üst düzeye çıkmış bulunuyor. Bu süreçte Bölgesel Kürt Yönetimi’yle enerji de dahil, çok sayıda anlaşma imzalayan AKP hükümeti ise uzun süredir bu ihtilaflarda Barzani’nin tarafında olduğunu gösteriyor.

Böyle bir konjonktürde tartışmalı Kerkük’e giden Davutoğlu, burada ziyaret ettiği Vali Necmettin Kerim’in makamında bir açıklama yaptı. Davutoğlu açıklamasında "Kerkük’te Kürtler, Türkmenler ve Araplar asırlardır bir arada yaşıyorlar ve bundan sonra da barış içerisinde ebediyete kadar bir arada yaşayacaklar” dedi. “Biz şuna inanıyoruz ki, Kerkük sahip olduğu zenginlikleriyle, en önemlisi de Kerküklülerin kardeşliği ile önümüzdeki dönemde sadece Ortadoğu bölgesinde değil, dünyanın da en hızlı gelişen ve yükselen şehirlerinden biri olacaktır” diyen Davutoğlu, sözlerini “Türkiye, Irak’ın ve Kerkük’ün kalkınması için elindeki bütün imkanları seferber etmeye hazırdır. Her zaman hizmetinizdeyiz” diye sürdürdü.

"Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var"
İran menşeli Press TV, Davutoğlu’nun Kerkük’ü ziyaretinin Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından şiddetli bir şekilde eleştirildiğini yazdı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin danışmanı ise "Türkiye çok açık bir biçimde Irak'ın işlerine karışıyor, T.C. Büyükelçiliği kapatılmalı, Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var" açıklamasında bulundu.

Irak Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada "Ulusal egemenliği azımsamak, uluslararası ilişkilerin temel kurallarını ihlal etmek ve devletler ile yetkililer arasındaki ilişkilerin temel düzenlemelerini ihlal etmek ne Türkiye'nin ne de başka bir ülkenin çıkarına olur" denildi.

Ahmet Davutoğlu'nun dün Erbil'e yaptığı ziyaretle ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz: Davutoğlu Erbil’de: Suriye Kürtlerini bekleyen tehlike

Ziyaret neyin karşılığı?
Davutoğlu’nun Kuzey Irak ziyaretinin esas amacının Suriye’nin Kürt bölgesindeki gelişmeleri görüşmek olduğu kamuoyunda biliniyor. Dün Dışişleri Bakanı’nın Barzani’yle yaptığı görüşmenin ardından ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Ancak Davutoğlu’nun bugün Kerkük’e geçmesi ve bu ziyaretin daha önce basına ve kamuoyuna açıklanmamış olması dikkat çekti.

Irak Kürtleri, Kerkük’ün Kürt kenti olduğunu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi toprakları içerisinde kaldığını savunuyor. Bağdat ise bu teze şiddetle karşı çıkıyor. Kürtler ve Irak’taki diğer kesimler arasındaki Kerkük ihtilafı yıllardır sürüyor.

Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretiyle yaptığı diplomatik jest, Türk tarafının Barzani’yle dün yapılan görüşmeden istediğini aldığını, karşılığında ise Irak’taki ihtilaflar konusunda Kürtlerden yana daha fazla ağırlık koyabileceğini düşündürüyor. Irak yönetiminin tepkisi de bu çerçeve içerisinde anlam kazanıyor.

(soL – Dış Haberler)