Davos şovundan Afganistan çıktı

Artık kanıksanan "Müslüman ülke" sıfatı ve son Davos çıkışıyla Ortadoğu'da ağırlık yaratmayı hedefleyen Türkiye, bu ağırlığı ABD adına Afganistan'da bir kez daha kullanmaya hazırlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye, Afganistan'da bulunan Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti'nin (ISAF) 2009 Nisan ayında boşalacak Kabil bölge komutanlığını üstlenmeye hazırlanırken, gelen haberler Afganistan'daki asker sayısının artacağı yönünde.

Davos'ta yaptığı çıkışla, ABD-İsrail zulmüne karşı Ortadoğu halklarından yanaymışçasına bir mesaj veren Türkiye'nin, gelecek dönemki Afganistan misyonunda, ABD öncülüğündeki işgal güçlerine daha geniş ve daha kritik noktalarda destek vermeyi hedeflediği belirtiliyor.

ABD ve NATO için bir başka sorun olan Pakistan-Afganistan sınır bölgesi de, Türkiye'nin el atmayı planladığı başlıklar arasında yer alıyor.

Şu an küçük ve etkisiz ama...
Afganistan'da şu an 1.300 askeri bulunan Türkiye, NATO'ya bağlı işgal örgütü ISAF'ın komutasını daha önce iki kez üstlenmiş, bir kez de Kabil bölge komutanlığını yürütmüştü. Kabil bölge komutanlığı görevini 8 aylık periyotlarla, İtalya ve Fransa'yla dönüşümlü olarak sürdüren Türkiye, son olarak Nisan 2007'de bu görevi devralmıştı.

Afganistan'da asker sayısı bakımından sekizinci sırada yer alan Türk birlikleri, başından bu yana çatışma bölgesinin dışında duruyor. Bu açıdan, işgale karşı etkisiz bir pozisyonda bulunan Türk birlikleri, şu an ağırlıklı olarak doğu eyaletlerinden Vardak'ta konumlanıyor ve buradaki Yerel İmar Timleri'ne komuta ediyor.

Sorumluluk artacak
İtalya, Fransa ve Türkiye arasındaki anlaşma gereği, Türkiye'nin Kabil bölge komutanlığı görevinin Nisan'da başlaması gerekiyor. Ancak, Ağustos ayında yapılacak Afganistan seçimleri, görev devrini Ağustos ayına erteletebilir.

Afganistan'da başkanlık seçimlerinin ertesinde başlayacak yeni dönemde, Türkiye'nin üstleneceği sorumluluğun da artması bekleniyor. Gelen duyumlar, Afganistan'daki Türk askeri sayısının yeni dönemde önemli bir artış göstereceği yönünde.

NATO tarafından geçen yıl Türkiye'ye yapılan "asker sayınızı artırın" çağrısına, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından "önceliğimiz PKK" denilerek olumsuz yanıt verilmişti.

ABD'nin Irak'tan çekilmesinin ardından Kuzey Irak'ta elinin güçleneceğinin ve Afganistan'a kuvvet aktarabileceğinin hesaplarını yapan Türkiye, bir yandan da yeni ABD yönetiminin Afganistan hassasiyetini daha çok sorumluluk üstlenerek değerlendirmeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül öncülüğündeki girişimlerle, Afganistan-Pakistan ilişkilerinin geliştirilmesinde rol üstlenen Türkiye, geçen yıl düzenlediği bir dizi zirveyle iki ülke arasında "teröre karşı işbirliği"ni sağlamayı misyon edinmişti.

İki ülke arasında yer alan sınır bölgesi, El Kaide'ye ait üsleri barındırıyor ve şu an hiçbir otorite tarafından kontrol edilemiyor. Bölgede "teröre karşı ortak istikrar girişimleri" oluşturmayı hedefleyen Türkiye'nin, gelecek dönemde gerçekleşecek ortak operasyonlar kapsamında, Afganistan'daki birliklerini bu bölgeye kaydırabileceği konuşuluyor. Türkiye'nin dozajı artan ve iyice kanıksanan "Müslüman ülke" görüntüsü de, bölgede Türkiye öncülüğünde yapılacak girişimlerin daha etkili olacağı yönündeki geleneksel kanıyı güçlendiriyor.