Colin Powell: 'CIA'nın yalancısıyım'

Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell 2003'te başlayan Irak işgali öncesinde yaptığı konuşmadan pişman olduğunu söyledi. Powell, ABD istihbaratının kendisini "kandırdığını" itiraf etti.

2002 ile 2005 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı görevinde bulunan Colin Powell, Irak işgali öncesinde Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmadan pişmanlık duyduğunu söyledi. 11 Eylül saldırılarının onuncu yıldönümünde El Cezire televizyonuna konuşan Powell, kendisini CIA'nın yanılttığını ileri sürdü.

"Irak'ta biyolojik silah laboratuarları var" demişti
Powell, 5 Şubat 2003'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşmuş ve Irak'ta hareketli biyolojik silah laboratuarları olduğunu ileri sürmüştü. Powell, sözde laboratuarların yerlerini bilgisayarda çizilmiş bir harita üzerinde göstermişti.

Almanya'da yaşayan bir Iraklı mülteci olan Refik Ahmet Alvan el-Cenabi'ye dayanan bu iddiaların doğru olmadığı işgalden çok kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Powell, iddiasını daha etkileyici kılmak için BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma esnasında elinde bir şişe dolusu şarbon tutmuş, bunu dinleyicilere göstermişti. Powell, aynı zamanda El Kaide ile Irak hükümeti arasında ilişkiler bulunduğunu tespit ettiklerini de iddia etmişti.

O dönemde Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Bürosu (INR), Powell'ın konuşmasının ilk taslağında yer alan 38 iddianın "temelsiz" veya "zayıf" olduğunu tespit etmiş, bu iddialardan yirmi sekizi konuşma metninden çıkarılmıştı.

Irak işgalini destekleyen ve bugünlerde sıkça ismini duyduğumuz Joseph Biden'la Powell arasındaki görüşmenin basına yansıyan ayrıntıları ise ilginçti. Biden, Powell'ın konuşmasındaki iddiaların pek çoğunun temelsiz olduğuna atıf yaparak Powell'ı "Bilmediğin hiçbir şey hakkında konuşma" diye uyarıyordu. Powell'ın buna cevabı ise oldukça ilginçti: "Bir gün ikimizde görevi bıraktıp bir bardak kahve içmek için buluştuğumuzda, sana bunu neden yaptığımı anlatacağım."

Powell için "kahve içme" vakti gelmiş
Powell için "kahve içme" vakti gelmiş olacak ki, El Cezire'ye verdiği röportajda, BM'de yaptığı konuşmadan ötürü pişman olduğunu anlattı. Powell röportajında şunları söyledi:

"Konuşmamı, aylar öncesinde yapılmış ve Kongre'ye sunulmuş olan istihbarat tahminlerine dayanarak, bana konuşmadan dört gün önce haber verilmesi üzerine yaptım. CIA başkanı, yardımcısı ve tüm CIA uzmanları o konuşmadaki bütün kelimelerin üzerinden geçmişti. Hiçbir şeyi ben uydurmadım araya hiçbir şey sıkıştırmadım. Bazı insanlar konuşmaya istihbaratın doğrulayamadığı şeyler eklemeye çalıştılar, ama ben 'hayır' dedim. Böylece elimdeki bilgileri sundum. Bunlar Başkan'ın inandığı bilgilerdi, hükümetteki meslektaşlarımın inandığı bilgilerdi. Ama sonradan anladık ki istihbaratçıların tanık gösterdikeri kaynaklardan pek çoğu hatalıydı."

Powell'ın konuşmasında sunulan bilgilerin yalnızca Irak'ı işgal etmek için üretilmiş bahaneler olduğu, o dönemde de kamuoyunda gayet iyi bilinmekteydi. Eski Dışişleri Bakanı'nın şimdi pişmanlık bildirmesi, ne kendisini ne de temsil ettiği ABD emperyalizmini aklamaya yetiyor.

(soL - Dış Haberler)