CNN: Küba'nın Ebola ile mücadelesi 'çıkar amaçlı'

CNN'de bugün yayımlanan bir yazıda, Küba'nın Ebola ile mücadele için Afrika başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine doktor göndermesinin, "diplomatik çıkar sağlama amaçlı" olduğu ve doktorların iltica amacıyla bu ülkelere gittiği iddia edildi.

CNN'in internet sitesinde Patrick Oppmann ve Mariano Castillo adlı iki isim tarafından kaleme alınan makalede Küba'nın başta 3. Dünya ülkeleri olmak üzere bütün dünyaya doktor göndermesinin yardım değil diplomatik alanda çıkar elde etmek amaçlı olduğu iddia edildi.

Makalenin ilk kısmında "91 Kübalı sağlık görevlisi Salı günü Batı Afrika'ya giderek muhtemelen kariyerlerinin en tehlikeli görevleriyle karşı karşıya kaldı. Bu doktorlar kendilerinden önce bölgeye Ebola virüsünün yayılışını durdurmak için gitmiş olan 165 meslektaşlarına katıldılar. Küba hükümeti yetkililerinin Batı Afrika'ya gönderilen sağlık görevlilerinin tecrübeli olduğunu belirtmesine rağmen Ebola hala çok tehlikeli" deniliyor.

'Propaganda amaçlı'
Makalenin devamında Zimbabwe, Venezuela'daki görevlerini tamamlayarak ülkesine dönmüş olan ve kısa zaman sonra da Gine ve Liberya'ya gidecek olan Doktor Osmany Rodrigez'in Ebola ile mücadelenin hayatının en büyük meydan okuması ve Ebola'nın da çok tehlikeli bir virüs olduğunu söylemesi aktarılıyor. Bunun ardından da Küba'nın "medikal diplomasi"sinin başlangıcının Fidel'in iktidara geldiği devrimin ilk günlerine uzandığı, bunun tek amacının fedakarlık değil ülkenin eleştirilen insan hakları imajınının olumlu propagandasını yapmak olduğu ve bazı durumlarda bir program kapsamında Venezuela'ya gönderilen doktorlara karşılık olarak petrol alındığı belirtiliyor.

'Sağlık sistemi kötü durumda'
Makale yazarları, Newyork Times'ta kaleme alınmış bir makaleden alıntı yaparak, Küba'nın sağlık sisteminin Sovyetler Birliği'nden sonra oldukça "vahim bir hal" aldığını ve bu yüzden de son yıllarda Küba hükumetinin Brezilya ve Venezuela'ya sağlık görevlileri göndermesi karşılığında para ve petrol aldığı, bu programların ülke gelirinin en büyük kısmını oluşturduğunu iddia ediyor.

Yazalar son olarak Küba'nın Ebola ile mücadeleyi bir diplomatik ilişki geliştirme amacı olarak gördüğü, Kübalı doktorların dünyanın çeşitli ülkelerine sağlık hizmeti götürmek amacıyla gitmediğini, iltica etmek için ülke dışına çıktıları iddia ediliyor.