Clinton: Diplomatlarımızla gurur duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, wikileaks'ın sızdırdığı belgelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, bu tür durumların bir daha olmaması ve olamaması için hükümetin iç güvenliği sıkılaştıracağını açıkladı.

Clinton, "Amerikan halkına, dostlarımıza ve işbirliği yaptığımız ülkelere belirtmek isteriz ki, bu durumun hesabını sormak için agresif adımlar atıyoruz" dedi.

Clinton, sızdırılan belgelerin birçok kişinin hayatını tehlikeye attığını ileri sürerek "ABD'li diplomatlar, kendi samimi görüşlerini paylaşan yerel insan hakları liderleri ile görüşüyor. Bu kişilerin kimliklerini açıklamak ciddi sonuçlar yaratır" dedi.

“Bu sızdırma yalnızca Amerikan dış politikasına karşı düzenlenmiş bir saldırı değildir. Obama yönetiminin geliştirmek için bir hayli uğraştığı ilşkilerinin bunlara dayanacağından eminim” diyen Clinton, “ABD’nin, gizli olması gereken bazı tartışmaların ifşa edilmesinden derin üzüntü duyduğunu söyleyebilirim” diye devam etti.

Olayı kişisel faktörlere indirgemek istemediğini belirten Clinton, aksine “Amerikan diplomatlar bizim onlarda beklediğimiz işi yapıyor. Bu her birimizi gururlandırıyor” dedi.

Clinton, “Her ülke, ABD de dahil, ortak konularda diğer ülkelerle gizli ve dürüstçe diyaloglara sahip olabilmeli” diye konuşu.

Sızdırılan belglerin İran tarafından bir tehdit unsuru olarak kullanılabileceğini de belirten Clinton, bundan İran’ın komşularının da endişe edeceğini söyledi.

Clinton’ın düzenlediği basın toplantısının ardından Beyaz Saray’da toplantı odasında Robert Gibbs gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gibbs, konuşmasında bilgi sızdırmanın nasıl büyük bir suç olduğuna vurgu yaptı.

(soL - Dış Haberler)