Clinton: 'Birkaç aşırının şiddet eylemleri Arap baharına desteğimizi engelleyemez'

Obama yönetiminin dış politikasına yönelik eleştirileri yanıtlayan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "birkaç aşırının şiddet içeren eylemleri bizi genç demokrasileri desteklemekten alıkoymamalı" dedi.

ABD'deki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde yaptığı bir konuşmada Barack Obama yönetiminin dış politikasına yönelik eleştirilere yanıt veren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Küçük sayılardaki aşırıların şiddet eylemleri, bizim genç Ortadoğu demokrasilerine desteğimizi engellememeli" dedi.

Bölgenin uzun vadeli istikrarı ve güvenliği için "Arap devrimlerine" desteklerinin süreceğini belirten Clinton, "Bu geçişin Amerika'nın yönetebileceği bir süreç olmadığını, aynı zamanda bizim için bir 'ya kazan, ya kaybet' durumu bulunmadığını da fark ediyoruz" dedi. "Ancak her gün demokratik kurumlarını güçlendirmeye, evrensel hakları savunmaya ve ekonomik büyüme elde etmeye çabalayanların yanında durmaya devam etmeliyiz" diyen Clinton, uzun vadede bu siyasetin daha becerikli partnerler üreteceğini vurguladı.

Diplomatlar alışmalı
Libya Büyükelçisi'nin öldürülmesi olayına da değinen Clinton, cinayetin resmi soruşturmaya konu olduğunu ve ABD'nin bu işin sorumlularının izini sürdüğünü belirtti.

ABD diplomatlarının, ülkelerinin çıkarlarını savunmak için belirsiz ve tehlikeli bir dünyaya adapte olmaları gerektiğini söyleyen Cllinton, "Her şiddet eylemini ya da terörist saldırıyı engelleyemeyiz ya da mükemmel korumayı sağlayamayız. Halkımız sığınaklarda yaşayıp işlerini yapamaz." dedi.

'Ortadoğu'da değişime destek stratejik bir gereklilik'
Bütün Ortadoğu'da yaşanan İslamcı yükselişi değerlendiren Clinton, "ABD, demokratik değişimleri idealizm nedeniyle değil, stratejik gereklilik nedeniyle destekliyor" dedi.

Clinton, Libya ve Tunus'ta yükselen radikal İslamcı hareketlere karşı Arap toplumlarının birçok örnekte barışçıl ve çoğulcu demokrasi ilkeleri için ayağa kalktığını iddia etti.

Mısır halkının evrensel özgürlük için arayışının yanında olduklarını belirten Clinton, bu ülkenin uluslararası konumunun komşularıyla barışçıl ilişkiler kurmasına ve içeride kendi halkına verdiği sözleri tutmasına bağlı olduğunun altını çizdi.

(soL - Dış Haberler)