CIA Şefi: İsrail bizi beklesin

ABD ve İsrail, İran'a karşı bir savaş olasılığını yüksek sesten dillendirmeyi sürdürüyorlar. CIA Şefi Leon Panetta, İsrail'in ABD olmadan saldırmaması gerektiğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Obama yönetiminin İran'ı nükleer programından caydırmak için sürdürmeye "kararlı" olduğu diplomatik girişimler, tehdit tonları taşımaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çarşamba günü kongrede yaptığı konuşmada, diplomatik çabalar işe yaramazsa, salt ABD'nin yaptırımlarının yetmeyeceğini, İran'a karşı "çok taraflı" yaptırımlara gidilmesi gerektiğini söyledi.

Clinton, nükleer silahlara sahip bir İran'ın Ortadoğu'da silah yarışını tetikleyeceği, bunun "olağanüstü bir tehdit" anlamına geleceğini söyledi. İran'ı, nükleer silah programına devam ettiği takdirde daha az güvencede olacağı konusunda "uyardı". Şu aşamada, İran'ın nükleer programını durdurmak için diplomatik "basınca" dayanacaklarını söyledi.

Bu arada, bir İsrail yetkilisi, Salı günü, eğer ABD başkanı Barack Obama'nın Tahran'la diyaloglarından sonuç çıkmazsa, İsrail'in İran'a karşı tek başına tavır almak zorunda kalacağını söylemiş, "Obama'nın İran'la görüşmek konusundaki ısrarı, İsrail'i 2009 sonunda 'zor bir karar' almak zorunda bırakacak" demişti.

CIA: "İsrail acele etmesin, bizi beklesin"
CIA şefi Leon Panetta, İsrail'in İran'a tek başına saldırmasının "büyük sorun" oluşturacağını, Letanyahu'nun bunu çok iyi bildiğini söyledi. İsrail'in İran'ın nükleer silahları konusunda duyduğu endişeyi anladıklarını, ancak İsrail'in uluslararası güçlerle birlikte hareket ettiği takdirde daha güvende olacağını söyleyerek, İran'a yönelik muhtemel bir ABD-İsrail ortak saldırısının işaretlerini verdi.

Panetta "İran Ortadoğu'nun istikrarsızlık kaynağıdır. Her ne kadar ABD yönetimi bu ülkeyle diplomatik görüşmelere yöneliyorsa da, kimse bunun işe yarayacağı konusunda saf değil" sözleriyle, ABD'nin diplomatik "çabalarının" samimiyetini göstermiş oldu.

Panetta'ya göre İran'ın niyetlerini netleştirmek en yüksek öncelik. Panetta, "ABD istihbarat camiası olarak görüşümüz, İran'ın, en azından, nükleer silahlar geliştirme seçeneğine açık olmaya devam ettiğidir. Vardığımız sonuçlara göre İran silahlanmaya 2003 senesinde ara verdi, ancak uranyum zenginleştime ve nükleer başlıklı balistik füzeler geliştirmeye devam ediyor" sözlerine Ortadoğu'da en son ihtiyaç duydukları şeyin bir nükleer silah yarışı olduğunu ekledi.