CIA’nın bile haberi olmayan infazlar

ABD basınında eski başkan George W. Bush’un korkulu rüyası olarak bilinen gazeteci Seymour Harsh ABD’nin özel infaz timlerinin “listeden isimleri seçip, infaz edip, ülkeye geri döndüklerini” açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Geçen yıl "ABD'nin Türkiye'de birçik gayrıresmi üssü var" açıklamasıyla dikkat çeken gazeteci Seymour Harsh'ın infaz timleriyle ilgili açıklamaları dikkat çekti. ABD yönetiminin kirli çamaşırlarını ortaya çıkardığı için ABD yönetimi tarafından pek sevilmeyen bir araştırmacı gazeteci olan Hersh, 9/11 olaylarından sonra ABD'nin hiçbir yasal dayanağı olmayan infaz timleri kurarak "devlet düşmanı" kabul edilen isimleri ortadan kaldırdığını belirtti. Birleşik Özel Operasyonlar Komutası altında faaliyet gösteren birimin bağımsız bir şekilde oluşturulduğunu bildiren Hersh, birimin sadece Bush ve onun yardımcısı olan Dick Cheney'e karşı sorumlu olduğunu ve operasyonlardan sadece bu iki ismin haberdar edildiğini belirtti. Bush döneminin Savunma Bakanı olan Robert Gates'in bile operasyonlardan haberi olmadığını belirten Hersh, birimin başında bulunan ismin de Oramiral William H. McRaven olduğunu belirtti.

Times yazmış
Hersh, Times gazetesinde McRaven'in bu tür operasyonları çok fazla birbirinin benzeri olan ölümler nedeniyle durduklarını belirten ifadesinin bulunduğunu ancak ABD basınında bu tür bir infaz timinin varlığına dair başka hiçbir haberin çıkmadığını belirtti.

Bush yönetiminde oluşturulan infaz timinin çalışmasının ayrıntılarını ise şöyle açıklıyor: "Tim, belli ülkelerde bir nevi kara listeye alınmış olan isimleri buluyor ve o ülkeye giderek ABD elçiliğinin ve de CIA birimlerinin haberi olmaksızın bu kişileri öldürüyor ve görevini tamamladıktan sonra ülkeye geri dönüyor." Hersh ayrıca Delta Forces ve Navy Seal adlı özel kuvvetlerin de bu tür özel infazları gerçekleştirmekle görevli olduğunu da açıkladı. Bu birimlerde çalışanların son derece iyi eğitimli ve ABD'yi korumak için ne pahasına olursa olsun her türlü görevi yerine getirecek kadar motive olduğunu belirten Hersh, bu tür infazların daha çok işkenceyle yapıldığını belirtti.

Hersh'in 5 yıl önce tim üyeleriyle görüşmesinden aktardığı notlar ise bu iş yapanların ne kadar 'motive' ve destekli olduğunu gösteriyor. "Beş yıl önce, görüştüklerimden biri 'Birini sorgularsın, kanlar içinde bırakırsın ve daha sonra o kişi hiçbir tıbbi yardım almadığı için iki gün sonra ölür. Buna cinayet denebilir mi? Kurulun karşısına çıksam bile ne olabilir ki?'"

Ancak bu tür özel infazlar için yetiştirilen kişiler asla bir kurula hesap vermediği gibi ABD'yi koruma mottosu altında daha fazla destekleniyor.