CIA, İran'da darbe yaptığını kabul etti

CIA tarafından 60 yıl sonra yayımlanan belgeler, 1953 yılında İran Başbakanı Muhammed Musaddık'a yapılan darbenin arkasında ABD ve İngiltere'nin olduğunu doğruladı.

(soL - Dış Haberler) 60 yıl sonra yayımlanan belgeler, CIA'in 19 Ağustos 1953 tarihinde İran Başbakanı Muhammed Musaddık'a yapılan darbenin arkasında olduğunu ortaya koydu.

Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında bir internet sitesi tarafından yayımlanan belgelerde, Musaddık ve partisi Ulusal Cephe'yi deviren darbenin adı "TPAJAX" olarak geçiyor.

Her kademede yerel işbirlikçiler eliyle gerçekleştirilen darbeden önce şu yöntemler izlenmiş: Musaddık'ı siyasi olarak sarsmak için propaganda, Şah Rıza Pehlevi'yi işbirliğine teşvik etmek, meclis üyelerie rüşvet, güvenlik güçlerini organize etmek ve gösteriler düzenlemek. CIA, darbenin nedeni olarak da "İran'ın Sovyet saldırısına açık hale gelmesi"ni gösteriyor.

CIA'in darbeyi İngiliz gizli servisi ile birlikte planlandığı da belirtiliyor.

İran Başbakanı Musaddık, 1951 yılında iktidara gelmesinin ardından İngiliz BP'nin işlettiği petrol şirketini millileştirerek ABD ve İngiltere'nin şimşeklerini üzerine çekmişti. Başbakan Musaddık, bağımsızlıkçı ve kamucu çizgisiyle biliniyordu.