CIA, Blackwater'dan tetikçi kiralamış

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)'nın, Blackwater adlı güvenlik şirketini 2004 yılında gizli bir suikast planının parçası olarak kiraladığı ortaya çıktı.

Şirket, Irak'ta CIA'ye planlama, eğitim ve izleme gibi konularda yardım etmiş.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre CIA'in milyonlarca dolar harcadığı program, şirket herhangi bir eylem gerçekleştirmeden önce sona erdirilmiş. CIA yöneticisi Leon Panetta'nın programı iptal etmesinin nedenleri arasında, CIA dışından bir şirketin kiralanmasına sıcak bakmaması da gösteriliyor.

Panetta, 2004 Haziran ayında bu programdan haberdar olur olmaz programı iptal etmiş ve Amerikalı milletvekillerini konu hakkında bilgilendirmiş. Gazetedeki iddiaya göre milletvekillerinin, 2001 yılından beri programdan haberleri olmamış.

Gazetenin hükümet yetkililerinden aldığı bilgiye göre CIA, Blacwater ile daha önce imzalanan resmî bir anlaşmaya karşı çıkarak, dışarıdan kaynak kullanma konusunda şirket ile birkaç yeni anlaşma imzalamış.

Konuya ilişkin Washington Post'ta yer alan habere göre de şirkete, CIA tarafından "operasyonel sorumluluk" verilmiş. Washington Post, New York Times gibi programın herhangi bir görev gerçekleştirilmeden sonlandırıldığını belirtiyor. Ancak Post, program sona ermeden önce şirketin, "silah ve eğitim için milyonlarca dolarla ödüllendirildiğini" belirtiyor. Gazeteye konuşan ancak adı belirtilmeyen bir CIA görevlisi ise "dışarıdan kaynak kullanımının, bir şeylerin yanlış gittiği durumlarda CIA'e daha fazla koruma sağladığını" dile getiriyor.

Demokrat Partili milletvekilleri, ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'yi, CIA programları hakkında Kongre'yi bilgilendirmeyerek yetkisini kötüye kullanmakla suçlamışlardı. Panetta, Cheney'nin CIA'ye programın detaylarını Kongre üyeleri ile paylaşılmaması emrini verdiğini açıklamıştı.

Irak'ta bulunan Amerikalıları korumak için ABD yönetimi tarafından kiralanan Blackwater adlı güvenlik şirketi, ülkeden binden fazla kişi istihdam etmiş ve Irak'taki en büyük güvenlik şirketlerinden biri olarak çalışmıştı. Ancak şirket çalışanları, aşırı güç kullanımı ve sivillerin öldürülmesi gibi birçok skandala karışmıştı. Bunların arasında 2007 yılında Bağdat'ta 17 sivilin öldürülmesi de bulunuyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Blackwater şirketi ile ilişiğini, şirket çalışanlarının Irak'ta karıştıkları skandalların ardından kesmişti. Irak yönetimi tarafından ülkede çalışması yasaklanan Kuzey Carolina merkezli şirket, adını Xe olarak değiştirmişti.

(soL - Haber Merkezi)