CIA ajanları da Libya’da

Libya’da müdahaleden aylar öncesinden itibaren İngiliz ajanlarının yerleştirildiği açığa çıkmıştı. Şimdi ABD’den, CIA ajanlarının da haftalardır Libya’da bulundukları haberi geldi. Durum, saldırının eylemlerden önce planlandığına dair yeni bir kanıt sunuyor.

The New York Times gazetesinin ABD yetkililerine dayandırdığı haberine göre CIA, Libya’ya gizli operasyonlar düzenleyecek casuslar yerleştirdi.

Casusların görevi Kaddafi karşıtı güçlerle temas kurmak ve hava operasyonlarına keşif desteği sağlamak olarak açıklandı. Ancak casusların görevinin bununla sınırlı olmadığı tahmin ediliyor.

Bu kararla birlikte Obama yönetiminin saldırısı, ABD açısından hepten hukuksuz bir hale büründü. Obama, yasal zorunluluk olmasına rağmen ABD Kongresi’nden onay almadan hava saldırısını başlatmıştı. Obama, kendisine yöneltilen tepkiler sonrası hiçbir Amerikan askerinin Libya topraklarına ayak basmayacağında ısrar etmişti.

CIA’in özel harekât timine mensup casusların Libya’da bulunduğu haberi, Obama’nın bu açıklamasını da yalanladı. Habere göre bu ekipler, haftalardır Libya’da bulunuyor.

Haber, CIA dışında Trablus’taki casusluk üssünde önceden beri çalışmakta bulunan ve sayıları bilinmeyen Amerikalılar’ın, son zamanlarda giden başka casusların, İngiliz istihbarat servisi mensuplarının ve özel harekât timlerinin de Libya’da bulunduğunu belirtiyor.

Obama’nın gizli talimatı
Haberde ortaya konulan bir başka önemli gelişme daha var. Amerikan kaynaklarına göre Obama, yine haftalar önce gizli bir talimat imzalayarak CIA’e Libyalı muhaliflere silah ve diğer desteği sağlama yetkisi vermiş.

Tablo, müdahalenin açıklanan amacıyla açıkça çelişiyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan karar, müdahalenin amacını sivillerin korunmasıyla sınırlandırmış ve hiçbir şekilde rejim değişikliğinin amaçlanmadığını ortaya koymuştu. Fakat yapılanlar, amacın Kaddafi’nin yerine yeni bir hükümet getirmek olduğunu gösteriyor.

(soL - Dış Haberler)