Cheney Obama'nın ekibini beğendi

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 20 Ocak'ta göreve başlayacak Barack Obama'nın ulusal güvenlik ekibini beğendiğini açıkladı. Cheney'nin yorumu, Obama'nın Bush'tan pek de farklı bir çizgi izlemeyeceği görüşünü güçlendirdi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı George Bush'un yardımcısı Dick Cheney, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, yeni başkan Obama'nın ulusal güvenlik ekibini beğendiğini ifade etti.

Cheney'nin Obama'nın ekibi hakkında kullandığı olumlu ve onaylayıcı ifadeler, Obama'nın Bush çizgisinden farklı bir dış politika izlemeyeceği yönündeki görüşleri destekler nitelikte.

"Gates'in görevine devam etmesi mükemmel"
Obama'nın, Bush döneminde Savunma Bakanı olan Robert Gates'in görevini sürdürmesi yönündeki kararını "mükemmel" bulduğunu ifade eden Cheney, Obama yönetiminde ulusal güvenlik danışmanlığına getirilecek olan eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı emekli Orgeneral James Jones'un da çok yerinde bir tercih olduğunu belirtti.

Obama'nın Dışişleri Bakanı olarak açıkladığı Hillary Clinton'ın güçlü, akıllı ve çok çalışkan olduğunu söyleyen Cheney, Clinton'ın Obama'nın ihtiyaç duyduğu kişi olabileceği yorumunu yaptı.

"Terörle mücadele uygulamaları da sürdürülmeli"
Obama'nın ulusal güvenlik ekibinin halen üzerinde çalışılan terörle mücadele stratejilerinde ısrar etmesi gerektiğine değinen Cheney, Guantanamo Körfezi'ndeki üssün kapatılmaması gerektiğini iddia ederek, terör zanlılarına "su tahtası" olarak anılan yöntemle işkence edilmesinin "uygun" olduğunu söylemekten kaçınmadı.

Irak savaşını savunan Cheney, savaşın ne zaman biteceğinin bilinemeyeceğini iddia etti.

Cheney'nin onayını alan ekip

Obama'nın, Cheney'nin de onayını alan ulusal güvenlik ekibi, ABD'nin dünya için tehdit anlamına gelen dış politikasının devam edeceğini anlamaya yetiyor.

Savunma Bakanı Robert Gates: George Bush döneminde Savunma Bakanı olan ve Obama döneminde de görevine devam edeceği açıklanan Robert Gates'in 26 yıl CIA'de çalıştığı ve 1987 yılından itibaren bir süre CIA Başkanı olduğu biliniyor.

Gates'in CIA'de ikinci şef olduğu 1984 yılında, Nikaragua'daki Sandinist hükümeti devirmek amacıyla ülkeye hava saldırısı düzenlenmesini önerdiği söyleniyor. Gates'in, ABD'nin "Sandinistler'in işini bitirme" konusundaki isteksizliğini eleştirerek, daha sert yöntemler izlenmesini savunduğu, 14 Aralık 1984 tarihinde CIA Şefi William Casey'e bir not ileterek, hava saldırılarıyla Nikaragua'nın askeri altyapısının kayda değer bir kısmının yok edilmesi gerektiğini belirttiği de resmi kayıtlarda yer alıyor.

Gates'in, CIA'de görev yaptığı yıllarda edindiği Latin Amerika sicilini, Bush'un savunma bakanlığını üstlendiği dönemde Ortadoğu konusunda da hayli kabarttığı gözleniyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton: Başkan Clinton döneminde Irak'a uygulanan ve binlerce kişinin ölmesine neden olan yaptırımları savunan Hillary Clinton, demokratlıkta nasıl "emsalsiz" olduğunu her fırsatta kanıtladı. 1999'da kocasının Yugoslavya'yı bombalamasına değinirken, "Onu bombalamaya teşvik ettim... NATO yaşam tarzımızı savunmak için değilse neden var?" diyebilen H. Clinton, Irak savaşı öncesinde Senato'da yapılan oylamada işgali destekledi. 2005'te İsrail gezisinde İsrail'in Filistin'i kuşattığı, BM'nin yasadışı ilan ettiği soykırım duvarını onaylayan H. Clinton, Demokrat Parti'den aday adaylığı kampanyası yürütürken İran'a yönelik askeri operasyonun gündemden çıkarılmayacağını ifade etti, İran'ın Devrim Muhafızları'nın "terörist örgüt" ilan edilmesi için Senato'da yapılan oylamada da evet oyu kullandı. Afganistan'da daha fazla NATO gücü bulunması ve Afganistan ordusuna hem personel hem de teknik anlamda yardım etmenin gerekli olduğunu savunan H. Clinton, geçtiğimiz haziran ayında yapılan oylamada, Afganistan ve Irak işgallerinde kullanılmak üzere 162 milyar dolar kaynak aktarılmasına da destek vermişti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones: Emekli Orgeneral Jones, 1999-2003 yılları arasında deniz piyadelerinin komutanı olarak görev yaptı. 2003'te NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanlığı'na ve aynı zamanda Avrupa'daki Amerikan kuvvetlerinin komutanlığına atandı. Temmuz 2003'te Süleymaniye'de meydana gelen çuval olayının ardından, Avrupa'daki Amerikan Kuvvetler Komutanı olarak devreye giren Jones, Türk-Amerikan askeri ilişkilerinin yeniden düzenlenmesinde rol oynadı.