Chavez'i öldüremediler gitti

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, kısa süre önce Küba'da ameliyat oldu. O günden bu yana uluslararası basın ve Venezueala sağı Chavez'in ölebileceği konusunda çeşitli spekülasyonlar yapıyor.

Uluslararası medya ve Venezuela’nın sağcıları, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in sağlık durumu ile ilgili söylenti yaymayı son sürat sürdürüyor. Özel medya kuruluşları, Chavez’in 10 Haziran’da Küba’da ameliyat olmasından bu yana başkanın ölmekte olduğu ya da kanser olduğu yönünde spekülasyonlar yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan Ulusal Parlamento Başkanı Fernando Soto Rojas, söylentileri yalanladı. Rojas, Chavez’in Latin Amerika turu kapsamında Küba’yı ziyaret ettiğini, orada hastalandığını ve pelvic abse nedeniyle ameliyata alındığını söyledi.

TeleSUR’da canlı yayına telefonla bağlanan Chavez, Küba’nın dünyadaki en gelişmiş sağlık sistemlerinden birine sahip olduğunu belirterek “Doğru yerde hastalandım” diye konuştu. Chavez, hastalığına kötü huylu bir şeyin yol açmadığını da söyledi.

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) önde gelenlerinden Celia Flores de herkesi Chavez’in “sağlığına tekrar kavuşma” hakkına saygı göstermeye davet etti. Flores, PSUV’un haftalık toplantılarına Chavez’in de telefonla bağlanarak katıldığını ve kendileriyle parti işlerini tartıştığını söyledi.

İletişim Bakanı Andres Izarra ise, Venezuela halkını Chavez’in sağlığı ile ilgili söylentilere kulaklarını kapatmaya çağırdı. Izarra, “Ellerini ovuşturuyorlar… hatta başkanın ölümü hakkında bile konuşuyorlar” diyerek söylentileri yayanları kınadı.

Chavez, hastaneye yatırıldıktan sonra Twitter üzerinden mesaj geçmeyi sürdürdü. Tweetlerinden birinde kızının ve torunlarının ziyaretinden dolayı hissettiği mutluluğu paylaşan Chavez, konut misyonunun ilerlemesinden “gurur” duyduğunu da yazdı. Chavez, gazeteciler gününde bir mesaj yayınlayarak gazetecileri kutladı.

Söylentilerin kaynağı Miami
Chavez’in sağlık durumu ile ilgili söylentilerin kaynağı Miami’de İspanyolca olarak çıkan Neuvo Herald adlı gazete. Bu gazete 25 Haziran günü, Chavez’in sağlık durumunun “kritik” olduğunu iddia etmiş, iddialarını ise ABD istihbarat kaynaklarına dayandırmıştı. Gazete, ayrıca, Chavez’in annesinin ve kazının “gizemli” bir şekilde Küba’ya gittiklerini de yazmıştı. Halbuki bu bilgiyi Venezuela’da devletin basın bültenlerinden edinmek mümkündü.

Neuvo Herald, Chavez’in sağlık durumu konusundaki “gizemin” ve başkanın ortalıkta görünmemesinin Venezuela’da belirsizlik yarattığını da iddia etti.

Ertesi gün yeni bir haber yayınlayan Neuvo Herald, “Chavez’in sağlığı nedeniyle Venezuela’da belirsizlik” başlığını attı.

Daha sonra kendilerini Wikileaks Arjantin olarak adlandıran, ancak Wikileaks ile bağlantılı olmayan bir grup, Twitter’da Arjantin elçilik meajının Chavez’in Küba’da kalp krizinden öldüğünü doğruladığını yazdı. Bu tweet sanal ortamda büyük bir spekülasyon yarattı ancak kısa süre içerisinde grubun “muziplik” yaptığı belirlendi ve Twitter hesabı kapatıldı.

İki gün önce New Statesmen “Hugo Chavez: Ölmedi” başlığıyla çıktı. BBC ise ondan bir gün önce “Hasta Hugo Chavez’in yokluğu spekülasyonları alevlendirdi” diye yazdı. Wall Street Journal ise 24 Haziran tarihinde “Chavez’in hastalığı haleflik tartışmalarını fitilledi” başlığını kullandı. Aralarında Reuters’in de olunduğu pekçok ajans ve basın kuruluşu da konuyla ilgili çok sayıda haber yayınladı.

Geçen Ağustos ayında da Chavez hasta olduğu için birkaç gün dinlenmeye çekilmiş ve o zaman da ortaya benzer iddialar atılmıştı.

Chavez ulusal televizyonda ve radyoda Pazar günleri yaptığı programı da geçtiğimiz sene birkaç kez iptal etmek zorunda kalmıştı. Şubat ve Nisan aylarında grip olan Chavez, Mayıs ayında ise dizinden ameliyat olduğu için programa çıkamamıştı.

Dayanışma mesajları
Hastaneye yattığından beri Chavez, çok sayıda dayanışma mesajı ile geçmiş olsun telefonları ve kartları alıyor. Chavez’e dileklerini iletenler arasında Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Kirchner, Honduras’ın eski başkanı Manuel Zelaya ve Nikaragua’daki Sandinist hükümetin temsilcileri de yer alıyor.

(soL-Dış Haberler)