Chavez'i dillerine doladılar

Venezuela’da anayasa değişikliği referandumu yaklaştıkça, batı medyası bir kez daha Chávez karşıtı ikiyüzlüce bir habercilik politikası ortaya koyuyor.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela'da bugün gerçekleşecek olan ve Başkan Chávez de dahil üst düzey yöneticilerin görev sürelerinin uzatılabilmesine olanak sağlayacak şekilde anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesini oylamaya sunan referandum öncesinde batı basını Chávez karşıtı ikiyüzlü yayıncılık anlayışını bir kez daha gösterdi.
Özellikle son iki haftadır tüm batı basını, Venezuela'da olup bitenleri açıkça Chávez karşıtı bir bakış açısıyla verdi. Ülkenin tamamen ikiye bölünmüş olduğunu ve bunun sorumlusunun Chávez olduğunu yazan basın, Chávez'in bir diktatör olduğunu, bu yüzden görev süresini uzatmak istediğini vurguluyor.
Örneğin Reuters, seçime iki gün kala, Chávez'in devlet kaynaklarını seçim için kullandığı ve seçim yasalarını ihlal ettiği şeklinde bir haberle referandumu izleyenlerine duyurdu. Chávez'in tahammülsüzlüğüne örnek olaraksa bir İspanyol milletvekilinin ülkeden kovulmasını gösterdi. Oysa "uluslararası gözlemci" sıfatıyla ülkede bulunan bu milletvekili, Chávez'i diktatörlükle nitelediği ateşli bir konuşma yaparak ülkenin iç siyasetinde açıkça taraf tutmuştu.
Demokratlara yakınlığıyla bilinen New York Times ise, Chávez'in bir kere daha seçilmemesi gerektiğini demokrasiyle açıklarken, Latin Amerika'nın en yozlaşmış ve kirli devleti Kolombiya'nın, hakkında yüzlerce suçlama olan başkanı Alvaro Uribe'yi destekleyen bir tavır alıyor. Uribe de şu sıralar başkanlık dönemini uzatmak için ikinci defa anayasayı değiştirmekle meşgul. Üstelik Uribe, değişikliği halk oylamasına götürmeyerek doğrudan yasama organında oylayacak.
Uribe'ye her zaman "Mr. Uribe" olarak atıfta bulunan, Chávez'den ise sıklıkla "Hugo" olarak söz eden New York Times, 2002 yılında Venezuela'nın seçilmiş başkanı Chávez'e karşı darbe düzenlendiğinde darbecileri alkışlamıştı. NYT, paramiliter çeteler ve CIA'yla ilişkisi kanıtlanmış olan Uribe'nin ise Latin Amerika tarihinin en büyük liderlerinden birisi olduğunu düşünüyor.
Bu süreçte batı basınının Chávez'e karşı çokça kullandığı bir başka argüman ise, Chávez yanlılarının yahudi karşıtlığı yaptıklarıydı. Chávez'in Gazze katliamı sonrasında İsrail büyükelçisini kovmasını sindiremeyen batı basını, ülkedeki yahudi cemaatinin ağzından Ch&aeligvez karşıtı beyanatlar aktarmayı haftalarca sürdürdü. Ancak Cuma günü Venezuela'daki yahudi cemaati, Chávez'le herhangi bir sorunları olmadığını açıkladı.