Chavez'den komünistlerin tepkisini çekecek bir adım daha

Mayıs ayının başında gazeteci Joaquín Pérez Becerra’yı Kolombiya'ya iade ederek komünist partilerin büyük tepkisine neden olan Venezuela hükümeti, Kolombiyalı devrimci sanatçı Julian Conrado'yu da Kolombiya'ya iade etmeye hazırlanıyor.

İki ay önce Venezuela'da tutuklanan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) üyesi sanatçı Julian Conrado'nun Kolombiya'ya iade edileceğinin açıklanması tartışma yarattı. Venezuela resmi olarak, Conrado'yu iade etme niyetini açıklarken, sanatçı Venezuela'dan siyasi sığınma talebinde bulundu.

31 Mayıs tarihinde Kolombiya istihbarat servisinden gelen bilgi doğrultusunda Conrado'yu yakalayıp tutuklayan Venezuela, sanatçının Kolombiya'ya iadesi konusunda da açıklama yaptı. Mayıs ayının başında Venezuela'nın Kolombiya asıllı gazeteci Joaquín Pérez Becerra’yı sınır dışı ederek Kolombiya'ya teslim etmesi komünist partilerin büyük tepkisine yol açmıştı.

Sanatçılardan kampanya
Venezuela'da bir grup sanatçı FARC üyesi Julian Conrado'nun Kolombiya'ya iade edilmemesi için "Şarkıcıyı susturma" başlıklı bir kampanya başlattı. Sanatçılar ayrıca, Conrado'nun kendilerine ilettiği 20 Temmuz tarihli mektubu da kamuoyu ile paylaştı. Mektupta Conrado, Venezuela'dan siyasi sığınma talebinde bulunduğunu dile getiriyor.

Conrado'dan siyasi sığınma talebi
Julian Conrado, Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'ya hitaben yazdığı mektupta, hayatı tehlike altında olduğu için 31 Mayıs tarihinde Kolombiya'dan Venezuela'ya geçtiğini ve savunma hakkının bile kendisine tanınmayarak tutuklandığını belirtti. Sağlık durumunun iyi olmadığını da ifade eden Conrado, Venezuela'dan siyasi sığınma talebini dile getirdi.

Bir diğer mektubunda ise Conrado, kendisi ile dayanışma gösterenlere teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi:

"...Biliyorum ki, uluslararası hukuka göre benim Kolombiya'ya ya da ABD'ye iade edilmem mümkün değil. Komutan Chavez'in de çok iyi bildiği gibi, hiçbir yasa temel insan haklarının ve devrimci ilkelerin üzerinde olamaz. Yoldaş Chavez'in de bildiği gibi, bu karar işkence ve ölüm anlamına gelecek. Ve Che Guevara'nın açıkça belirttiği gibi, "bir devrimcinin en güzel özelliği, dünyanın neresinde ve kime karşı yapılmış olursa olsun adaletsizlikleri yüreğinde hissetmesidir."

Diğer yandan, bilmenizi isterim ki ne olursa olsun mücadeleyi bırakmayacağım ve kimseye ihanet etmeyeceğim. Yüreğim bana başka bir seçenek bırakmıyor: nerede olursam olayım barışa, adalete ve sevgiye hasret olmayı sürdüreceğim. ..."

100'ün üzerinde bestesi bulunuyor
Gerçek adı Guillermo Enrique Torres olan 1957 doğumlu sanatçının, FARC'ın gayrı resmi marşı olarak bilinen "Halkımdan gerillaya" isimli şarkı da dahil olmak üzere 100 üzerinde bestesi bulunuyor.

(soL - Dış Haberler)