Chavez muhalifi Rosales Peru'da

Venezuela'da devrim sürecine ve Hugo Chávez'e karşı paramiliter eylemler dahil bir dizi faaliyet içerisinde olan Manuel Rosales, Peru'ya kaçarak iltica talebinde bulundu. Rosales'in işlediği suçlar için Venezuela'da hakim önüne çıkması gerekiyordu.

soL (DIŞ HABERLER) Yolsuzluk dosyaları nedeniyle hakkında dava açılan Venezuela muhalefetinin önde gelen liderlerinden ve ülkenin ikinci büyük kenti Maracaibo'nun belediye başkanı olan Manuel Rosales'in izine ulaşıldı. Pazartesi günü mahkemeye çıkması gereken Rosales'in Peru'ya kaçtığı ve siyasi iltica talebinde bulunduğu Perulu yetkililerce açıklandı.

Siemens'in raporlarının açığa çıkmasının ardından konuşan Hugo Chávez geçen yıl Zulia eyaleti valisi olan Rosales hakkında ulusal bir soruşturma açılmasını istemişti. Chávez başkanlık için aday da olan Rosales'in mafyanın adamı olduğunu ve Kolombiya ile sınırı olan Zulia'ya paramiliter askerlerin sızmasına yardım ettiği için hapse girmesi gerektiğini ileri sürmüştü. Ayrıca Rosales'in 2002 Nisan darbesine de karıştığı iddia edilmişti.

Mart ayında dava açan savcı, Rosales'i kamu fonlarını çalmak ve ihalelerde rüşvet kabul etmekle suçlamıştı. Bu suçlamalara dair kanıtlar, Ulusal Meclis'te konu hakkında araştırma yapan Yolsuzluk Karşıtı Komisyon'un raporlarına yansımıştı.

Rosales'in önderi olduğu Yeni Dönem Partisi (Un Nuevo Tiempo, UNT) suçlamalarla karşı karşıya kalan Rosales'in Nisan ayı başında bilinmeyen bir yere saklandığını duyurdu. Rosales Pazartesi günü duruşmaya katılmayınca konuşan UNT Başkanı Omar Barboza, davanın siyasi bir zulüm aracına dönüştürüldüğünü iddia etti.

Rosales ve rüşvet iddiaları
Siemens Venezuela, 2001 Kasım ayında, Karakas`ın 700 km batısında yer alan Zulia eyaletine ait Maracaibo kentinin metro hattının ihalelerini kazanmak için 2001 Kasım ayı ila 2007 Mayıs ayı arasında Venezuelalı memurlara 18,8 milyon dolarlık rüşvet verdiğini açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından harekete geçen Venezuelalı yetkililer eski Zulia eyalet valisi ve şimdiki Maracaibo belediye başkanı, muhalefet liderlerinden Manuel Rosales`in Alman şirketi Siemens`ten rüşvet aldığına dair suç duyurusunda bulundular.

2000 yılına kadar Maracaibo kenti belediye başkanı olan Rosales Zulia eyaleti valiliği için belediye başkanlığını bırakmıştı. İnşaa aşamasında metronun yüzde 60`ının Rosales`in kontrolünde olduğu Siemens açıklamalarında da görülüyordu.

Milletvekili Mario Isea, resmi belgelerden Rosales`in başkanlığı sırasında çeşitli memurların 28,7 milyon dolarlık rüşvet aldıklarının anlaşıldığını söyledi.

Rosales yakın zamanda Ulusal Meclis tarafından belediye başkanlığı ve valilik adaylığı sırasında yaşanan sahtecilik vakalarından `siyasi olarak sorumlu` tutulmuştu.

Kontragerilla faaliyetleri
Venezuela ve Kolombiya istihbaratlarından edinilen gizli bilgiler ışığında "Zulia`nın başkenti Maracaibo'nun, Venezuela`da paramiliteler aktivitelerin merkezi konumunda" olduğu ifade ediliyor. Rosales seçim kampanyasında Chavez`i "güvenlik problemi"ni çözememekle eleştirmişti.

Kolombiyalı paramiliterler, 2005 yılında yasadışı gruplara mensup 41 kişinin Başkan Chavez`e suikast planı kurması da dahil olmak üzere, hükümete karşı istikrarsızlaştırma eylemlerinde kullanılıyorlar.

Dava ne durumda?
20 Nisan Pazartesi günü duruşmaya katılmayan Rosales için 11 Mayıs'a yeni bir duruşma tarihi belirlenmişti. Bu duruşmaya da gelmemesi durumunda Rosales için firari değerlendirilmesi yapılacak ve uluslararası mekanizmalar harekete geçirilecek.

Rosales'in Peru'ya bir haftadan daha uzun bir sure once turist vizesiyle giriş yaptığı biliniyor. Salı günü basına konuşan Peru'lu kongre üyesi ve avukat Javier Valle Riestra, Rosales'in siyasi iltica talebi içeren dosyasının kendisinde olduğunu açıklamıştı.

Bu açıklamayı yapan Riestra Alberto Fujimori diktası süresince Peru'da başbakanlık görevi yapmış ve geçen hafta Fujimori'nin 25 yıllık hapisle cezalanadırılmasına da karşı çıkmıştı.