Chavez: Japonya'dan özür dileyin

Obama'nın nükleer silahlar konusundaki son sözlerini destekleyen Chavez, ABD'ye Japonya'dan özür dilemesi çağrısında bulundu.

soL (DIŞ HABERLER) Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Başakanı Chavez, Obama'nın dünyayı nükleer silahlardan arındırma sözüne minnettar olduğunu belirttikten sonra ABD'yi atom bombasıyla vurduğu Japonya'dan özür dilemeye davet etti.

Japonya'yla yatırım anlaşması imzaladığı Tokyo'da konuşan Chavez, ABD Başkanı Obama'nın dünyadaki nükleer yıkıma son verme çağrısını cesaret verici bulduğunu söyledi.

Pazar günü Prag'daki AB toplantısında konuşan Barack Obama tüm dünyaya nükleer silahlardan arınma çağrısı yapmıştı.

ABD'nin dünyanın en büyük nükleer gücü olduğunu ve başka bir ülkeye atom bombası atan tek ülke olduğunu hatırlatan Chavez, "Bu durumda bence ABD Japonya'dan özür dilemeli" diye konuştu.

ABD'nin Hiroşima ve Nagasaki'ye 1945'te attığı atom bombaları yüzünden 200 bin insan ölmüştü.

Tokyo'nun petrol ve enerji alanında Orta Doğu kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmaları nedeniyle Japonya'yla enerjiyi de içeren pek çok alanda anlaşma imzalandı. Chavez'in İran'dan sonra gerçekleştirdiği Tokyo ziyareti sırasında 12 ayrı anlaşma üzerinde çalışıldı. Bunlar arasında Venezuela petrol şirketi PDVSA ile Japon Marubeni, Itochu, Mitsubishi, Mitsui ve Jogmec şirketleri arasında imzalanan memorandumlar da yer alıyor.

Chavez seyahatlerine Çin ile devam edecek.