Chavez’e karşı medya kampanyası

Venezuela'da muhalefete öncülük eden isimlerden medya patronunun, Chavez hakkında iftira ve yalan içeren açıklamaları nedeniyle gözaltına alınması, Batı basınında “Chavez’den ifade özgürlüğüne yine darbe” yorumuyla haber oldu.

2002’de Hugo Chavez yönetimine yönelik başarısız darbe girişiminin de destekçilerinden olan özel Globovision televizyon kanalının başkanı Guillermo Zuloaga, geçen hafta büyük medya tekellerinin oluşturduğu Amerikalar Arası Basın Birliği (IAPA) toplantısında, Chavez’in insan haklarını sınırladığını öne sürerek, “Hükümetin medyaya karşı güç kullandığı bir yerde ifade özgürlüğünden söz edemezsiniz” demişti. Zuloaga ayrıca, Chavez’in ülkede sadece bir kesimin başkanı olduğunu ve halkı böldüğünü iddia etmişti.

Zuloaga’nın Chavez’e karşı yalan ve ciddi suçlamalarda bulunduğunu belirten Ulusal Meclis’in talebi üzerine, sağcı medya patronunun dün tatile çıkmak üzere uçağa binmeden önce havaalanında gözaltına alındığı ve sorgulandıktan sonra seyahat yasağı şartıyla serbest bırakılığı bildirildi. Başsavcı Luisa Ortega, Zuloaga’nın yalan bilgi vermek ve Devlet Başkanı’na hakaretten sorgulandığını belirterek “Venezuela’da hiç kimse suç işlemediği sürece takip edilmez” dedi.

Venezuela hükümeti, 2007'de de Globovision hakkında Chavez'e yönelik suikast girişimlerini teşvik ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Amaç rejim değişikliği
Muhalefet liderlerinden eski Zulia valisi Oswaldo Alvarez Paz da, hafta başında Globovision televizyonunda katıldığı programda, Chavez hükümetinin Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ve İspanya’daki ETA örgütüyle bağlantılı olduğunu, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığında da rol oynadığını öne sürdüğü için hafta başında tutuklanmıştı. Chavez hükümeti, bu iddiaların Venezuela’da son dönemde ekonomik durgunluk ve elektrik sorunu gibi konularla ülkeyi yıpratmayı amaçlayan medya kampanyasının bir parçası olduğunu söylüyor. Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro da, dün Alvarez’in tutuklanmasını kınayan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kararını protesto etmek amacıyla ABD Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı.

Venezuela ayrıca, hafta başında Amerikan Devletleri Örgütü’ne (OAS) Venezuela’daki duruma müdahale etme çağrısı yapan IAPA bildirisine de tepki gösterdi. Ulusal Meclis Dış Politika Komisyonu Başkanı Roy Daza, IAPA’nın bildirisinin Venezuela’da rejimi değiştirmeye yönelik uluslararası kampanyanın bir parçası olduğunu vurguladı. Kendisi de bir gazeteci olan Daza, muhalefet gruplarının medya aracılığıya Venezuela’da istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını vurgulayarak, “Bu ülkede ifade ve basın özgürlüğünde bir sorun yoktur” dedi. IAPA’nın toplantısına katılan Gerçeği Arayan Gazeteciler ve Gerekli Gazetecilik Hareketi örgütleri de, Chavez’in kamu yayıncılığını genişletme faaliyetlerinin, basında tekelleşmeyi önlemeyi ve medyada demokratikleşmeyi amaçladığını vurguladı.

Arjantin Devlet Başkanlığı Sekreteri Gustavo Lopez de, sadece Venezuela’yı değil, solcu liderlerin iktidarda olduğu tüm ülkeleri eleştiren Miami merkezli IAPA’nın, Honduras’taki darbeyle de bağlantılı bir patronlar olduğuna dikkat çekti.

Hükümeti devirme çağrısı manşetlerde
Venezuela’da yazılı basının yüzde 90’ının, televizyon kanallarının ise yüzde 60’ının kontrolünü elinde bulunduran, çoğu muhalefetin denetimindeki medya, Chavez hükümetine karşı propagandanın merkezi haline gelmiş durumda. Muhalefet gazetelerinde sık sık genelde ilk sayfadan Chavez hükümetinin devrilmesi çağrısıyla haberler yayımlanıyor.

Muhelefet eylem hazırlığında
Venezuela’nın başkenti Caracas’ın Belediye Başkanı Antonio Ledezma, bazı muhalefet örgütlerinin önümüzdeki haftalarda ulaşımı, eğitimi ve sağlık hizmetlerini aksatmaya yönelik sabotaj da dahil çeşitli eylemler düzenlemeye hazırlandığını bildirdi. Muhalefetin ulaşım alanındaki grev çağrısının başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Ledezma, buna karşın hükümet karşıtlarının ülkedeki istikrarı bozmaya yönelik hazırlıklarını sürdüğü uyarısında bulundu.

(soL-Dış Haberler)