Chavez’den Guantanamo hamlesi

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkelerine dönemeyen Guantanamo tutsaklarını kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'ye karşı duruşuyla Ortadoğu'dan Latin Amerika'a tüm hakların sevgilisi olan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Guantanamo tutsaklarına sahip çıktı.
"Ayıbı sonlandırmakta rol alacağız"Chavez, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Latin Amerika-Arap Birliği Liderleri Toplantısı'nın ardından geçtiği İran'da El Cezire televizyonuna röportaj verdi.
Chavez, El Cezire televizyonu ile yaptığı ropörtajda, ülkelerine dönemeyen Guantanamo tutsakları için "Onları kabul etmeye hazırız ve Guantanamo tutuklularının çektikleri zorlukların sona erdirilmesinde Venezuella'nın aktif rolü olacak" diye konuştu.
"Guantanamo Küba'ya geri verilsin"Guantanamo'nun yalnızca bir insanlık ayıbına sahne olan bir yer değil, aynı zamanda Küba'dan gasp edilmiş bir toprak olduğunu da hatırlatan Chavez, "Venezuela bu meşum hapishanenin kapatılmasını ve Guantanamo Körfezi'nin Küba egemenliğine iade edilmesini talep etmektedir" diye konuştu.
Guantanamo'da esir kalmış El Cezire muhabiri Sami el-Hac, Venezuella başkanına el yazısıyla yazılmış bir mektup vermişti. El-Hac, mektubunda Guantanamo'daki meslektaşlarının yaşadıkları zorlukları dile getirmiş ve sorunlarının çözülmesi için Venezuela'yı ve uluslararası müdahaleye çağırmıştı.
Amerikan Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz Ocak ayında başkanlığa gelmesinin ardından Guantanamo Üssü'nün bir yıl içinde kapatılacağı kararını yayınladı. Şu anda Guantanamo'da 240'dan fazla tutuklu bulunuyor. Hapishanede en üst düzeyli güvenlik önlemleri uygulanıyor ve bazı tutuklular haklarında her hangi bir suçlama olmaksızın 7 senedir orada tutuluyorlar.