Chávez’den Bakan’a faşist suçlaması

Venezuela lideri Hugo Chávez, Kolombiya Savunma Bakanı Juan Manuel Santos'u“bölge için bir tehdit” olarak nitelendirerek, Manuel’in Kolombiya oligarşisinin en faşist akımını temsil ettiğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Venezuela lideri Hugo Chávez, Kolombiya Savunma Bakanı Juan Manuel Santos'u, komşu ülkelerin toprak bütünlüğü hakkındaki sözleri nedeniyle sert biçimde eleştirdi. Manuel Santos, Kolombiya'nın ülkedeki solcu gerillalara karşı askeri operasyon düzenlerken komşu ülkelerin topraklarına girmeye hakkı olduğunu söylemişti.

Chávez, Kolombiya'nın Venezuela topraklarına her türlü tecavüzünün askeri bir yanıtla karşılanacağını söyledi. Chávez, Kolombiya Savunma Bakanı'nın böylesi sözlerin ardından koltuğunda oturmaya devam etmesini de şaşırtıcı bulduğunu ekledi.

Dün televizyon programında konuşan Hugo Chávez, "Bay Santos, Kolombiya Savunma Bakanı, Venezuela'nın bir düşmanıdır. Bakan Santos'un söyledikleri Güney Amerika barışı için bir tehdittir, temsil ettiği ise Kolombiya oligarşisinin en faşist akımıdır" dedi.

Chávez, bazen Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'yi anlayamadığını, fakat geçmişteki kavgalara geri dönmek istemediğini belirtti.

Kolombiya ordusu, geçen sene gerçekten de bir komşusunun, Ekvador'un topraklarında bir baskın operasyonu düzenlemiş, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) generali Raúl Reyes ve yanındaki 25 gerillayı öldürmüştü. Operasyonun ABD destekli olduğu iddia edilmişti. Operasyon sonrasında hem Ekvador hem de Venezuela Kolombiya'yla sınırlarına asker yığmış, ülkeler birkaç gün boyunca savaş vaziyetinde gerginliğin çözülmesini beklemişlerdi.