Ceyhan’da petrol için tarih 1 Haziran

Irak merkezi hükümetin onayıyla Kuzey Irak’tan Ceyhan’a 1 Haziran itibariyle petrol akışı başlayacak.

soL (HABER MERKEZİ) Kuzey Irak Yönetimi'nin Türkiye'ye yapacağı petrol satışı için ayrıntılar netleşti. Geçen hafta içinde Kuzey Irak'ın petrol satışına başladığı duyurulmuş ancak merkezi hükümetin satışı onaylayıp onaylamadığı netleşmemişti.

Bölgesel yönetimin doğal kaynaklar bakanı Aşti Havrami yaptığı açıklamada Irak Petrol Bakanlığı'nın Ceyhan'a aktarılacak petrol için onay verdiğini belirtti. 1 Haziran'dan itibaren Tawke bölgesinden petrol sevkiyatının başlayacağını belirten Havrami, ilk aşamada günde 60 bin varil petrol ihraç edileceğini açıkladı. Havrami, ayrıca Tak-Tak sahasından, tankerlerle ve Ceyhan'dan olmak üzere günde 40 bin varil petrol ihraç edeceklerini bildirdi.

Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, yaptığı açıklamada, petrolün, Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi tarafından pazarlanacağı ve Ceyhan limanından yükleme yapılacağını söyledi.

Cihad, "Bu, Irak'ın ihracat kapasitesini artıracak ve bütün gelirler devletin hazinesine gidecek. Bakanlık, Irak'ın üretim ve petrol seviyelerini artıracak her adımı destekliyor" diye konuştu.

Merkezi hükümet bu kez taş koymadı
Daha önceleri Kuzey Irak'ın petrol ve doğal kaynaklar konusunda aldığı tüm kararları reddeden ve şimdiye kadar ortak bir petrol yasası çıkarılamamasına neden olan merkezi hükümetin bu kez uzlaşmacı tavrı dikkat çekti. Ayrıca Kuzey yönetiminin yabancı şirketlerle olan tasarruflarını da reddeden merkezi hükümetin bu son anlaşmaya da karşı çıkmamış oldu. Nitekim bölgede petrol çıkarma faaliyetlerini Mehmet Emin Karamehmet'in sahibi olduğu Genel Enerji ile Kanadalı Addax petrol şirketi yürütüyor.