Çeteler Lübnan'da kütüphane yaktı

Lübnan'ın Trablusşam kentinde, bir rahibin İslam'a hakaret eden makale yayımladığı gerekçesiyle, rahibin yönettiği kütüphane, içindeki 78 bin kitapla birlikte yakıldı. Kitapların üçte biri yok oldu.

(soL - Dış Haberler) Lübnan'ın kuzeyinde bulunan ve ülkenin ikinci büyük kenti olan Trablusşam'da insanlık dışı bir olay yaşandı.

Kentte bulunan El Saih Kütüphanesi'ni yöneten rahip İbrahim Suruc, uzun süredir bulunduğu binayı yok etmek isteyen müteahhitlere karşı kütüphaneyi yaşatmaya çalışıyordu. Ancak Trablusşam'da bir süredir etkili olan Suudi destekli Selefi çeteler, kütüphanede İslam'a hakaret eden bir makale bulunduğunu idddia ederek onu yaktı.

İçinde dünyada yalnızca tek kopyasının bulunduğu İslam'la ilgili nadide kitapların bulunduğu 78 bin kitabın üçte biri, kütüphane ile birlikte yok oldu.

İddiaya göre, kütüphanedeki "hakaret içeren" makale bulunduktan sonra kentte bir protesto gösterisi planlandı. Gösteri, bir Rum Ortodoks olan Suruc'un kentteki Müslüman önderlerle görüşmesi sonucunda iptal edildi. Ancak kütüphanein bir çalışanı Perşembe günü vurularak yaralandı.

Eski İç Güvenlik Hizmetleri şefi ve Trablusşam'daki Selefi çeteleri Suudi Arabistan'ın desteğiyle örgütlediği iddia edilen Eşref Rifi ise, konunun kütüphanedeki makale ile değil, Suruc'un internette yayınladığı bir çalışmasında İslam'a hakaret etmesi ile ilgili olduğunu ileri sürdü.