Çek Cumhuriyeti'nden ABD füzelerine onay

Çek halkının yüzde 70’inin istemediği anti füze savunma kalkanı için Çek Cumhuriyeti vize verdi. Obama’nın ziyareti sonrası Çek yetkililer füzelerin yerleştirilmesini istedi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD yetkililerinin "şer ekseni" olarak tanımladığı ülkelere karşı Doğu Avrupa ülkelerinde kurmaya çalıştığı füze kalkanı projesine, Çek dışişleri bakanlığı halkının çoğunluğu tarafından karşı çıkılmasına rağmen kabul ettiğini açıkladı. Açıklama Obama'nın Prag ziyareti sonrasında yapılması dikkatlerden kaçmadı.

Füze sistemine şimdi ya da yakın gelecekte ihtiyaç duyacaklarını belirten dışişleri bakanlığı sözcüsü Zuzana Opletalova, NATO zirvesinde onaylanan kararı destekleyeceklerini açıkladı. ABD başkanı Barack Obama'nın ülkeyi ziyaretinde açıkladığı plana göre Doğu Avrupa'ya yerleştirecek savunma füze sistemini Polonya'ya yerleştirilecek radar sistemini de içeriyor. Bu sisteme Rusya'nın karşı çıktığı biliniyor. Rusya füze savunma kalkanını kendisine tehdit olarak görürken, ABD bunu sadece düşman ülkelere karşı bir önlem olarak tanımlıyor.

Obama ise, Bush hükümeti sonrası dönemde İran'a yönelik iyimser konuşmaların aksine, Prag'ta "İran'da tehdit devam ettiği müddetçe füze sistemini kurmaya devam edeceğiz" demişti. ABD'li yetkililer, Kuzey Kore'nin denediği 3. aşama Taepodong-2 füzesininde anti füze sistemlerinin geliştirilmesine devam edilmesinin önemini bir kez gösterdiğini belirtiliyor.

Füze kalkanı sistemine hükümet tarafından güçlü destek verilse de Çeklerin yüzde 70'i füze sisteminin kendi topraklarında olmasından dolayı mutlu olmadıklarını söylüyor.